Német püspökök a 2. világháború alatt

A második világháború befejeződésének 75. évfordulójára készülve a német püspöki konferencia — melynek élén 2020. március 3. óta Mgr. Georg Bätzing, Limburg püspöke áll — 2020. április 29-én „részletes és szisztematikus értékelést” közölt a katolikus egyház háború alatti tevékenységéről. A testület kezdeményezése példátlan esemény, bátor tett.

La Croix  2020.04.24.  Claire Lesegretain

A német püspökök nemrég jelentették be, hogy a május 8-án ünnepelendő 75. évforduló kapcsán részletes jelentéssel szolgálnak elődeik háborús években betöltött szerepét és állásfoglalását illetően. A „Német püspökök a második világháborúban” című dokumentumot 2020. április 29-án Mgr. Bätzing, valamint Mgr. Heiner Wilmer, Hildesheim püspöke, a németországi Béke és Igazságosság Bizottság elnöke videó-konferencia keretében mutatta be.

Mindezidáig a főpásztorok sohasem kommentálták „elődeik tetteit és állásfoglalását a második világháború évei alatt” – jegyzi meg a püspöki konferencia április 23-án kiadott kommünikéje. A szöveg emlékeztet arra, hogy számos papot és katolikus hívőt „sújtott szankció, mivel segítették az üldözötteket, s egyesek életükkel fizettek”, ugyanakkor „nem szabad elfelejteni, hogy a hallgatás, a visszafogottság, a félelem diktálta megnyilvánulás, sőt a bűnös bukás” is jelen volt a katolikus egyházban.

A német püspökök legutoljára 1995-ben, a háborús események megszűntének 50. évfordulóján adtak ki deklarációt. E nyilatkozatban „bűntetteket elkövető rezsim alóli felszabadulást” emlegettek, valamint aláhúzták, hogy „mély árok választotta el a nemzetiszocialista rendszert a katolikus egyháztól”. De arról is szóltak, hogy bár az egyház „egyértelműen elutasította a faji ideológiát, ezt nem követte hangos felzúdulás akkor, amikor ez a világnézet kíméletlenül manifesztálódott”.

Az értékelő jelentés pár héttel azután jelent meg, hogy Ferenc pápa március 2-án lehetőséget biztosított a  XII. Pius pápa (1939-1958) tevékenységét vizsgálók számára a Vatikáni Apostoli Levéltárban történő kutatásra, továbbá akkor, amikor a XII. Pius pápáról szóló munkái révén is közismert Hubert Wolf atya, a Münsteri Egyetem történésze, éppen a vatikáni archívumban kutat.

Klaus Nientiedt, Freiburg im Breisgau egyházmegye hetilapjának, a Konradsblatt folyóiratnak egykori főszerkesztője szerint a történészek XII. Pius pápára vonatkozó kutatásai „az 1970-es években kezdődtek meg, s a téma mind a mai napig aktuális Németországban”.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Megjegyzés: Eugenio Pacelli, a későbbi pápa, 1917-től a Szentszék reprezentánsa Németországban. Előbb Münchenben volt nuncius, majd 1925-ben átköltöztette a képviseletet Berlinbe, ahol 1930-ig, államtitkári kinevezéséig maradt.

https://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/429-halalos-fenyegetes-egy-nigeriai-katolikus-pap-ellen-nemetorszagban

 
Read 957 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés