jEgyben – készülj a házasságra!

2020-ban a Kaposvári Egyházmegye nem szervez Központi jegyes felkészítést, azonban Kaposváron két Plébánián is jelen leszünk a korábbi évekhez hasonló programmal.

1. Helyszín: Székesegyházi Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia
A jegyes felkészítés időpontja: 2020. március 13-14. pénteken 18 órától 21.00-ig, szombaton 9 órától 20 óráig. Jelentkezni itt lehet:
https://www.szekesegyhaz-kaposvar.hu/kapcsolat

2. Helyszín: Szent Imre Plébánia Kaposvár
A jegyes felkészítés időpontja: 2020. március 1 - április 5. vasárnaponként 19 órától 21.00-ig (6 alkalom)
Jelentkezni itt lehet: https://szentimreplebania.hu/

Amennyiben nem ebben a két templomban tartjátok az esküvőt, de szeretnétek jönni valamelyik jegyes felkészítésre, akkor az alábbi adatok megadásával jelentkezhettek.

Jelentkezés: Jegyes felkészítésre jelentkezés 2020

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

A Kaposvári Egyházmegye családpasztorációs munkacsoportja idén, 2019-ben is tervez Családi Életre Nevelés módszertani bemutatót, képzést szervezni elsősorban a családi életre nevelés oktatásában tenni akarók számára.

Az alkalmakon a képzés az első napon 10.00-18.00 óráig, a második napon 9.00-16.00 óráig tart, ami a 3×2 nap során összesen 45 óra.

A képzést a CSÉN program kidolgozói, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és a Parázs Központ munkatársai tartják majd.

A Kaposvári Egyházmegye vezetése szeretné a fenntartásában működő iskolákban, illetve a hozzá kapcsolódó közösségekben ezt a programot bevezetni és segíteni.

Ha több információra van szüksége, további kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Radnai István és Márta családreferens házaspár radnaihp@gmail.com 30/283 7734; 20/459 4432

Jegyesoktatói tapasztalat, hogy a fiatalok nagy hiányossággal érkeznek életük meghatározó eseményéhez. Sokszor nagyon minimális ismeretük van önmagukról, a másik nem sajátosságairól, illetve az emberi kapcsolatokról. A nemiségről való helyes látásmód kialakítása és a házasságra való felkészítés kisgyermekkorban kezdődik a családban (AL208), illetve a kisiskoláskorban, majd a serdülőkorban folytatódik, és csak harmadik állomása a jegyesek felkészítése (Ferenc pápa).

Szeretnénk a családi életre nevelést (CSÉN), mint az iskolai oktatás és nevelés tárgyát, az egyházmegye katolikus és önkormányzati iskoláiban is szorgalmazni és lehetőségét megteremteni.

Erre kormányzati szándék is van. “Az új NAT-ban a családi életre nevelés kiemelt fejlesztési terület lett 2013-ban. Az oktatásirányítás feltett szándéka, hogy ez a témakör is minden tantárgyban – integrálhatóságától függő mértékében – megjelenjen (pl. Biológia; Történelem; Magyar; stb.). Önálló tantárgyi keretben a következő három tantárgy esetében jelennek meg hangsúlyosan a családi értékek: Erkölcstan; Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy; Etika. A nevelőtestületek dönthetnek az évfolyamonkénti órakeret 10%-ának (szabad órakeret) felhasználásáról. Dönthetnek például arról, hogy ebben a 10 %-os keretben szabadon választható tantárgyat vezetnek be. Így lehetőség nyílik arra is, hogy a CSÉN külön tantárgyként vezetődjön be, heti 1 órás keretben az 1-12. évfolyamon. ”(Részlet Bodó Márton NAT titkár összefoglalójából, 2013.) Ezt a munkát segíti a CSÉN Kerettanterv, melynek kidolgozásában Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes vezetésével a Kecskemét-Széchenyi Városi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) és az Életünk a Család! Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai vettek részt. 2017. december 1-jén „Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés (CSÉN) módszertani bemutatót és tájékoztatót tartottunk.

Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés