Ima a Koreai-félsziget békéjéért

www.cath.ch  2020.04.14.  Grégory Roth

Húsvét ünnepén Észak- és Dél-Korea keresztény felekezetei közös imát tettek közzé. Az imádságot Korea Egyházainak Nemzeti Tanácsa írta. – számolt be az eseményről 2020. április 14-én az Egyházak Világtanácsa francia nyelven kiadott tudósítása. Arra kérik a híveket, ezen kívül minden jóakaratú embert, hogy fohászkodjanak a Koreai-félsziget békéjéért. E területet 70 év óta súlyos viszály sújtja. A szöveg a helyi kultúra hű tükre.

Hálát adnak Istennek a Feltámadás örömhíréért: „Mint ahogyan a tavaszt hosszan elnyúló tél által készíted elő, arra kérünk, ajándékozz meg bennünket a béke beköszöntő idejével a Koreai-félszigeten.”

„Irgalom Istene, fájdalommal és könnyekkel teli világban élünk.” – folytatódik az ima. „A [már meglévő] szenvedést súlyosbítják a természeti katasztrófák, s az ember által okozott szerencsétlenségek: a klímaváltozás, a háborúk, az éhínségek és a járványok.”

Miközben Isten bocsánatát kérik, felidézik, hogy 70 évvel ezelőtt kezdődött el a koreai háború. „Egy szörnyű háború sebeivel élünk együtt. Kérünk Téged, add, hogy hivatalosan is érjen véget a hadviselés. A békeszerződés aláírásával e konfliktus helyszíne váljék a béke földjévé.” – könyörögnek az ima szerzői. [A több millió halálos áldozatot, s rendkívül komoly anyagi kárt okozó konfrontációt 1953-ban csupán tűzszünet zárta le.]

Majd a két ország közötti kapcsolat helyreállításáért is esdekelnek. „Nyújts vigaszt kavargó szívünknek és borús lelkünknek! Csepegtesd el a békét a Koreai-félszigeten! Egyesítsd a szétszakadt családokat, hogy ezentúl az öröm könnyei öntsék el az egész országot.”

A szöveg kitér a Covid-19 járványra, s kéri az összefogás erősödését. „Valljuk, hogy Krisztus halálának és feltámadásának misztériuma mindazokért történt, akik az igazságosságért és a békéért küzdve haltak meg. Annak a Jézus Krisztusnak nevében imádkozunk, aki végleges győzelmet aratott a halál felett.” Hong-Jung Lee lelkész, a Korea Egyházainak Nemzeti Tanácsa főtitkára, az ima aláírója jegyzi meg: „A koronavírus betegei iránti együttérzéssel elmélkedünk Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának titkáról bűnbocsánatért, kiengesztelődésért és áradó életért esdekelve. Szeretnénk, ha ez a krízis alkalom lenne arra, hogy Észak- és Dél-Korea ismét együttműködjön a globális biztonság, valamint az élet érdekében, s ezáltal lehetővé válna maszkok, fertőtlenítők és Covid-19 teszt gyártása a Keszong iparvidéken.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Megjegyzés: Egy korábbi cikkünkben (2019.11.29.) beszámoltunk arról, hogy dél-koreai püspökök egy éven keresztül naponta imádkoznak a békéért. A rövid összegzésben a koreai háborúról is esett pár szó.

https://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/258-a-del-koreai-puspokok-egy-even-keresztul-naponta-imadkoznak-a-bekeert

 
Read 805 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés