A dél-koreai püspökök egy éven keresztül naponta imádkoznak a békéért

Ámbár a politikai feszültség nem csökken Észak- és Dél-Korea között, a félsziget déli térfelének püspökei 2019. december 1-jén egy évig tartó nemzeti imamozgalmat hirdettek. A békéért fohászkodva készülnek az 1950-ben kitört koreai háború 70. évfordulójának emléknapjára.

La Croix  2019.11.29. Claire Lesegretain

December első napjától kezdve, mely ebben az évben vasárnapra esett, Dél-Korea 16 egyházmegyéjében minden reggel 9 órakor misét celebrálnak a béke érdekében. Az akció, melyről a koreai püspöki kar őszi éves összejövetelén hozott döntést, 2020. november 28-án ér véget. A napi istentisztelet számára minden egyházmegye saját területén jelöl ki egy-egy megfelelő helyszínt. Mgr. Hyginus Kimhi-Dzsong, a dél-nyugaton fekvő Kvangdzsu város érseke, a püspöki konferencia elnöke, a The Catholic Times of Korea újságnak a következőt nyilatkozta: „Ez a kezdeményezés egyáltalán nem formalitás, hanem szívből fakadó ima.”

Két millió civil áldozat

1950. június 25-én észak-koreai egységek léptek Dél-Korea földjére. Ezzel a lépéssel kezdődött el az a háború, mely három éven keresztül szembeállította egymással a Kína és a Szovjetunió bátorította északi államot az ENSZ csapatai által támogatott déli szomszéddal. A konfliktus során, amely a hidegháború időszakának egyik legjelentősebb összecsapása volt, több mint 800.000 észak- és dél-koreai katona halt meg. Az ENSZ 57.000 katonáját vesztette el. A polgári áldozatok számát 2 millióra, a menekültekét 3 millióra becsülik.

A főpásztorok arra kérték a katolikus plébániákat, hogy vegyenek részt a meghirdetett mozgalomban, s helyi szinten is szervezzenek imádságokat. A koreai püspöki konferencia az évfordulóra (2020. június 25.) speciális imát tesz közzé a kiengesztelődésért és a nemzeti egység megvalósulásáért.

Lagence presse coreenne fourni cette photo 10 2019 indiquant sagissait missile balistique courte portee 0 729 480

A hírt akkor jelentették be, amikor a két ország közötti feszültség még változatlanul számottevő. 2019. október 23-án Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Gyémánt-hegyen található — Dél-Korea által épített — idegenforgalmi létesítmények lerombolását rendelte el. [Az 1998 és 2008 között felhúzott szálloda-együttes egy ideig az együttműködés jelképe volt.] Az Amerikai Egyesült Államok a maga részéről mindaddig folytatja a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, míg az nem mond le nukleáris- és ballisztikai rakétaprogramjáról. Ezzel párhuzamosan Észak-Korea komoly válaszlépésekkel fenyeget abban az esetben, ha az USA és Dél-Korea nem hagy fel „ellenséges fellépésével”.

Nem első alkalommal buzdítják a dél-koreai híveket imára: tavaly Szöul érseke, aki egyben Phenjan apostoli adminisztrátora, kért imát azért, hogy papokat küldhessen Észak-Koreába, ami egyben a szentségkiszolgáltatás lehetőségét jelenti.

Az említett találkozón a püspökök azt is elhatározták, hogy különösképp megünneplik Kim Taegon András, az első koreai áldozópap és vértanú születésének (1821. augusztus 21.) 200. évfordulóját.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 1168 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés