A Pax Christi mozgalom az Iránt sújtó szankciók feloldását kéri az Egyesült Államoktól

A katolikus békemozgalom, a Pax Christi szervezet, a koronavírus okozta világméretű járványra hivatkozva kéri az egyes közel-keleti országokat sújtó amerikai büntetőintézkedések felfüggesztését.

La Croix  2020.04.02.  Claire Lesegretain

„A Covid-19 kiváltotta válság sürgetővé és szükségessé teszi az Amerikai Egyesült Államok által Irán, Szíria, valamint a Gázai-övezet ellen bevezetett gazdasági szankciók feloldását, mivel ezek az intézkedések az említett területek lakosságának szenvedését és elszegényedését súlyosbítják.” – olvasható a brüsszeli székhelyű katolikus szervezet nyílt levelében. Mgr. Marc Stenger, Troyes püspöke, a Pax Christi mozgalom elnöke és a szervezet vezetősége 2020. március 27-én szignálta a Donald Trump elnöknek címzett kérést.

E nemzetközi katolikus csoportosulás tisztában van azzal, hogy a mindennapi élet Iránban, Szíriában és a Gázai-övezetben „már eddig is bizonytalan volt, azonban a járvány még kritikusabbá tette a helyzetet”. A Pax Christi mozgalom azt kéri az amerikai elnöktől, hogy függessze fel, vagy legalább mérsékelje azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeknek súlyát legfőképp a civil lakosság hordozza, ugyanakkor veszélyeztetik a kormányoknak az egészségügyi krízishelyzetre adandó válaszlépéseit. A szankciók egyes pénzügyi vonatkozásai gátolják, hogy ezek az országok a nélkülözhetetlen egészségügyi cikkeket és felszereléseket importálják.

Iránban az embargó már a jelenlegi válságot megelőzően komoly orvosi eszköz- és gyógyszerhiányt okozott. Itt [2020. április 2-án] hivatalosan több mint 3160 Covid-19 halottat tartanak nyilván. A levélben a Pax Christi mozgalom utalást tett arra, hogy az USA jelezte az iráni jegybank felé, hogy hajlandó a humanitárius célú kereskedelmet lehetővé tenni. A szervezet ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az amerikai szankciók Irán gazdasági életének egészét sújtják, s ezzel párhuzamosan más országok politikai és pénzügyi vezetőit — megtorló intézkedésektől tartván — nem ösztönözik az Iránnal való kapcsolatfelvételre.

Szíriában, ahol a kilenc éve tartó háború erősen megrongálta az egészségügyi rendszert, s ahol a 18 millió lakosból „11 millió főnek humanitárius segélyre van szüksége a túléléshez”, a Pax Christi a járvány következményeitől tart. Az érvényben lévő büntetőintézkedések akadályozzák a gyógyszer- és orvosi készülékek vásárlását. A túlnépesedett menekülttáborokban a koronavírus valódi katasztrófát okozhat. [Megjegyzik, hogy 6,2 millió ember kényszerült otthona elhagyására.]

Gáza kapcsán a nyílt levél emlékeztet arra, hogy az izraeli blokád „élhetetlenné” teszi a helyzetet, s az ENSZ már számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy hiányoznak az alapvető gyógyszerek és egészségügyi felszerelések. „A népsűrűség, a vízellátási rendszer elégtelensége, a higiéniai szolgáltatások fogyatékosságai a Gázai-övezetet törékeny zónává teszik.” A megjelenő járvány pusztító hatású gócpontjai „Izraelre nézve is negatív következményekkel járnának.” Azt kérik az amerikai adminisztrációtól, hogy lépjen fel az izraeli kormánynál annak érdekében, hogy biztosítani lehessen e terület lakói számára az orvostechnikai eszközöket, továbbá Izrael tegye lehetővé — a szükséges engedélyek megadásával — a betegek számára az övezet elhagyását, valamint a hosszabb ideig tartó orvosi kezelést, amely rendelkezés vonatkozna a családtagok utazására is, de mindenekelőtt a gyermeküket kísérő szülőkre.

Az üzenet egy ígérettel fejeződik be. A mozgalom vezetői e nehéz időkben a bölcsesség és együttérzés ajándékáért imádkoznak Donald Trump elnök számára. [„We pray for wisdom and compassion for you in these difficult times.”] 2020. március 20-án Trump elnök egy olyan telekonferencián vett részt, amelyet 700 evangelikál lelkipásztor szervezett azzal a céllal, hogy az erő ajándékáért fohászkodjanak a Covid-19 járvány megfékezésére.

A Pax Christi mozgalom 1945-ben a francia és német nép közti kiengesztelődés jegyében jött létre. E nemzetközi szervezet öt kontinensen, több mint ötven országban, százhúsz csoportot foglal magában.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás:

https://paxchristi.net/wp-content/uploads/2020/03/Letter-for-President-Trump.pdf

https://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/383-ferenc-papa-kozbenjarasat-keri-iran-az-orszagot-sujto-embargo-feloldasa-erdekeben

 
Read 717 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés