Ferenc pápa közbenjárását kéri Irán az országot sújtó embargó feloldása érdekében

A Covid-19 járványtól súlyosan érintett Iszlám Köztársaság az utóbbi napokban lépéseket tett több nemzetközi szervezetnél annak érdekében, hogy elérje az Egyesült Államok által bevezetett embargó felfüggesztését. E lépések sorába illeszkedik, hogy az iráni külügyminiszter-helyettes az ország szentszéki nagykövete útján levélben fordult Ferenc pápához. Az iratot Mostafa Mohaghegh Damad ajatollah, az iráni tudományos akadémia emeritus tagja írta alá. Az üzenetben a gyermekek és az idősek szenvedéséről esik szó, amelyet az amerikai kormány gazdasági szankciói megsokszoroznak, hiszen azok „közvetlenül érintik a természetes jogaitól megfosztott az iráni nép jólétét és életét”.

La Croix  2020.03.19.  Céline Hoyeau

A Szentszék átfogó kapcsolatot tart fenn Teheránnal, amely az 1979-es iszlám forradalom után sem szakadt meg.

Az említett levél az utóbbi idő kormányzati fáradozásai sorába illeszkedik: a szankciók megszűnte céljából a Nemzetközi Valutaalap vezetőségét (IFM) és az ENSZ főtitkárát is megszólították.

Az iráni hatóságok nemrég arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjon otthon, hátha ezen keresztül gátat tudnak vetni a koronavírus terjedésének. Hivatalos adatok tizenhétezer megbetegedett személyről és több mint ezer halálos áldozatról szólnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a valós szám ennek ötszöröse lehet.

[2020. március 20-án Iránban 19644 beteget, s 1433 halottat tartottak számon.]

Ali Hámenei ajatollah, legfőbb vallási vezető bejelentette, hogy az iráni [perzsa] újév kezdete alkalmával, 2020. március 20-án, 10.000 bebörtönzött fogoly, köztük politikai okok miatt fogvatartottak is, szabadlábra lesznek helyezve. Korábban, a járvány terjedésének fékezésére, az Iszlám Köztársaság időlegesen elengedett 85.000 letartóztatott személyt.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Nemzetközi adatok:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR2RnuLTnC2TjLFDrFke8PiMGDhx-Bx3HMVym6CHcciazm1XwcTHvpZuXuM#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 
Read 847 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés