„Isten népének meggyengülése” – Angelo Scola bíboros a pápaellenes bírálatokról

Két évvel ezelőtt történt az a hallatlan eset, amikor Carlo Maria Viganò volt nuncius lemondásra szólította fel Ferenc pápát. Miután egyre-másra feltűnnek a Szentatyát agresszíven támadó megnyilatkozások, külön szeretnénk felhívni a figyelmet a Vigilia Szerkesztősége és a Magyar Kurir által közzétett hírre. https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/-isten-nepenek-meggyengulese

A pápa kritizálásának jelensége „rendkívül határozott jele az ellentmondás szellemének, és Isten népének, különösen az értelmiségieknek bizonyos meggyengülését jelenti” – fogalmazott Angelo Scola bíboros. Nyilatkozatát a Vigilia Szerkesztőségének Facebook-oldalán tették közzé.

Angelo Scola bíboros, egykori velencei pátriárka és milánói érsek a napokban többször is élesen felemelte a szavát azok ellen, akik bírálattal illetik Ferenc pápát. (Scola a második legtöbb szavazatot kapta a 2013-as pápaválasztás során, és győzelmét a konklávé előtt annyira bizonyosnak tartották, hogy a milánói érsekség sajtómunkatársai már előre megírták a pápává választásáról szóló nyilatkozatot.)

20200902 S

A pápa kritizálásának jelensége „rendkívül határozott jele az ellentmondás szellemének, és Isten népének, különösen az értelmiségieknek bizonyos meggyengülését jelenti” – mondta Scola a pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából július 18-án a milánói érsekség honlapján közzétett beszélgetésben. „Gyökeresen téves ez a magatartás, mert aki így nyilatkozik, elfelejti, hogy a pápa mégiscsak a pápa.

Nem azért kell elismernünk a pápa egyházi jelentőségét, mert hozzá hasonló a vérmérsékletünk, a kultúránk, az érzékenységünk, és nem is azért, mert egyetértünk a megnyilatkozásaival.

A pápa az Egyház egységének végső, radikális és formális szavatolója (bár a péteri szolgálatot szinodális formában kell gyakorolnia)” – nyilatkozott a Lateráni Egyetem egykori rektora.

„Úgy vélem, egyértelműen negatív és a lehető leggyorsabb ütemben felszámolandó jelenség, hogy egyesek nyilatkozatokban, levelekben, különböző írásokban és ítéletre vetemedő állásfoglalásokban bírálják a pápa tevékenységét, ami különösen akkor bosszantó, ha korábbi pápákkal hasonlítják össze.”

Meg kell „tanulni” a pápát – fogalmazott Scola, s állítása szerint ezt a kifejezést II. János Páltól hallotta. „Ez azt jelenti, hogy alázatosan és türelmesen igyekeznünk kell megismerni az élettörténetét, rá kell hangolódnunk arra, ahogyan kifejezi a hitét, szól hozzánk, s egyházkormányzati döntéseket hoz. Ez pedig különösen fontos a latin-amerikai pápa esetében, akinek más a szellemisége és a látásmódja, mint nekünk, európaiaknak.”

Bámulatosnak és megindítónak tartom, hogy Ferenc pápa kivételes módon mindenkihez közel tud kerülni, különösen a kirekesztettekhez – tette hozzá az idén novemberben 79. életévét betöltő olasz bíboros.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Megjegyzés: Nicolas Senèze oknyomozó könyve (Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát?) segíti a tisztánlátást, s gazdag tényanyaggal világítja meg a történések hátterét. https://bolt.ujember.hu/?product=hogyan-akarta-amerika-megbuktatni-a-papat

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-korabbi-nuncius-lemondasra-szolitotta-fel-ferenc-papat

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ime-tenyek-es-hianyossagok-ferenc-papa-ellen-iranyulo-vigano-dosszieban

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-vigan-ugy-harmadik-felvonasa-es-onellentmondasai-mirol-is-szol-csonddel-valo-osszeeskuves

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ouellet-biboros-vigan-jojjon-elo-rejtekhelyerol-banja-meg-tettet-es-engesztelodjon-ki-papaval

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/visszauthet-donald-trump-tamadasa-papasag-ellen

 
Read 1727 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés