Dél-afrikai püspökök a korrupció ellen

„Noha mélységesen meg vagyunk döbbenve, a járványra szánt közpénzek eltulajdonításának újabb híre számunkra nem meglepetés. Arra hívjuk vezetőinket, gondolkozzanak el azon, hogy miképpen járultak hozzá a korrupció büntetlenségének gyakorlatához, s magatartásukkal hogyan teremtettek kedvező körülményeket a Covid-19 vírus elleni küzdelemre szánt pénz elsikkasztásához.

Agence Fides  2020.08.18.

Az elmúlt években a súlyos vádak ellenére senkit sem tartóztattak le, ahogyan a politikusok és családtagjaik közül sem állítottak senkit bíróság elé.” – jegyzi meg a dél-afrikai püspökök nyilatkozata. A kommüniké a koronavírusban megbetegedett személyek kezelésére, valamint a járvány terjedésének megfékezésére szánt összegek elsikkasztásának rendkívül súlyos esetét teszi szóvá.

20200826 primopiano 10585

Dél-Afrikában, ahol több mint 500.000 beteget regisztráltak, megsokasodtak azok a bejelentések, amelyek az állami funkcionáriusok és az egészségügyi ellátást biztosító cégek gyanús kapcsolatára, valamint a szegényeknek szánt élelmiszercsomagok körüli kétes ügyletekre vonatkoznak. Az ápolók adekvát védőfelszerelés hiányára panaszkodnak, amelynek következtében a személyzet és a páciensek körében megnőtt a kórházi megbetegedések száma.

A püspökök megszólították Cyril Ramaphosa köztársasági elnököt is, aki elődje, Jacob Zuma botrányait követően a korrupció leküzdése mellett köteleződött el. „Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi botrány tovább errodálta a köztársasági elnök hivatalába vetett bizalmat, s a reményt abban, hogy képes lesz a nemzet lelkét roncsoló korrupció halálos betegségét megszüntetni.” – hangsúlyozták. „Felhívással fordulunk az Elnökhöz, kérvén, hogy bátor kezdeményezésekkel állítsa helyre az állampolgárok bizalmát az intézményrendszer iránt.”

Megjegyzés: A hivatalos adatok szerint 2020. augusztus 18-án a Covid-betegek száma 589.886 fő, s 11.982 személy hunyt el.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fotó: Agence Fides

 
Read 955 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés