Bolívia — A püspöki konferencia elnöke a nemzeti dialógus megvalósulásáért

Mgr. Ricardo Centellas 2020. augusztus 6-án hálaadó szentmisét mutatott be Bolívia függetlensége kikiáltásának 195. évfordulója alkalmából Sucre érsekség Guadalupei Miasszonyunk szentélyében. Ezen alkalomból a főpásztor különösképp aláhúzta a nyílt, őszinte és testvéri párbeszéd fontosságát az ország polgárai között.

Agence Fides  2020.08.07.

A homíliájában mindenkit megszólítva egységre és nagylelkűségre buzdított a koronavírus járvány leküzdése érdekében. „Az egészségügyi rendszer megroskadt. Korábban már volt példa ilyen összeroppanásra. Íme, ezért van szükség egyének és intézmények bőkezűségére, miként ez számos helyen most is kézzelfogható. E segítség révén válik lehetővé a további működés, valamint a pandémia elleni küzdelem. E jelek által tudatosul, hogy az egység és a szolidaritás az egyedüli út. Ha ezt nem értjük meg, képtelenek leszünk legyőzni a járványt.” – húzta alá.

primopiano 10569

Mgr. Centellas beszélt azokról az ellentmondásokról is, amelyekkel az ország az egészségügyi válsághelyzetben szembesül. „Elfogadhatatlan az, amit ma Bolíviában tapasztalunk. Óriási a következetlenség, de az, amit nemzeti szinten látunk, elgondolkodtató: Hogyan lehetséges kormányozni, s egyúttal politikai számításból cselekedni? Hogyan lehetséges utakat lezárni, s közben több demokráciát követelni? Hogyan lehetséges az életet hirdetni, ugyanakkor az iskolai oktatást felfüggeszteni? Hogyan lehet megküzdeni a gazdasági krízissel, amikor erősödik az intézményesült bürokrácia? Hogyan lehetséges, hogy mi mind bolíviaiak vagyunk, de nincs mindnyájunknak ugyanolyan rangja, s nincs azonos lehetősége a méltó életre?” – kérdezte.

„A tettek mezejére kell lépnünk, a dialógus színtereit, a testvéri találkozás helyeit kell megteremtenünk a nyílt, őszinte és testvéri párbeszéd érdekében. A valóságból kiindulva olyan alternatívákat kell feltárnunk, amelyek a jelenlegi egyhelyben topogás helyett lehetővé teszik az előre lépést. A destruktív magatartás nem hoz győzelmet. A szembenállás attitűdje, a konfliktusos viszony nem a bolíviai kultúra része. Ennek ellenkezője jellemez bennünket: a befogadás, a közösségvállalás, a testvériség. Imádkozzunk azért, hogy Isten megszabadítson mindezen bajoktól, s segítsen Bolívia és minden bolíviai ember integrális fejlődését keresve előre haladni!” – zárta le a gondolatsort.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fotó: Agence Fides

http://www.fides.org/fr/news/68492-AMERIQUE_BOLIVIE_Te_Deum_pour_les_195_ans_de_l_independance_nationale_et_appel_de_l_Archeveque_de_Sucre_en_faveur_de_la_creation_d_espaces_de_dialogue

http://www.fides.org/en/news/68492-AMERICA_BOLIVIA_Creating_spaces_for_dialogue_conflict_is_not_Bolivian_culture_Mgr_Centellas_celebrates_Te_Deum_for_195_years_of_independent_life

 
Read 991 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés