Burkina Faso: Gyerekek az erőszak és a szegénység fogságában

A nyugat-afrikai Burkina Faso Malival és Nigerrel határos régióiban bezártak az iskolák, mivel több épületet felgyújtottak, számos tanítót megöltek.

Agence Fides  2020.07.15.

A pusztítás iszlamista katonák műve – jelezte a Fides katolikus hírügynökségnek küldött tájékoztatójában Marco Prada, a Society of African Missions papja. A misszionárius idézte António Guterres ENSZ főtitkár különleges képviselőjének, Virginia Gambának nemrégiben megjelent beszámolóját. „Sok bejelentést kaptunk iskolák megtámadásával kapcsolatosan, ezzel párhuzamosan gyilkosságokról, gyermekek megcsonkításáról is érkeztek hírek az ország északi részéből. E tetteket az un. nyugat-afrikai Iszlám Állam terrorista ágának tulajdonítják, mely társult a Boko Haram szervezettel.” – húzta alá, majd utalt arra a drámára, amelyet a gyerekek Burkina Fasoban átélnek. „Riasztó az erőszak eredménye.” – folytatta Prada atya. „Az északi területeken az oktatási rendszer több mint egy éve teljesen összeomlott. Jelentős elvándorlás kezdődött meg, százezrek menekülnek a lángban álló tájakról. A déli vidékekre szeretnének eljutni. Ezek a gyermekek azonban nem csupán az oktatástól vannak megfosztva, hanem ki vannak téve a dzsihadisták erőszakos sorozásának is. Gyerekkatonaként alkalmazhatják őket, ahogyan ez korábban már megtörtént e szélsőségesen agresszív csoportok esetében.”

20200717 primopiano 10406

A megkülönböztetés nélküli erőszak következtében 2015 óta hozzávetőlegesen egy millió embernek kellett elhagynia otthonát. Ilyen körülmények között igyekeznek a misszionáriusok a gyerekek oktatását garantálni. A Human Rights Watch civil szervezet friss jelentése szerint 2017 és 2020 között a tanárok, diákok, valamint oktatási épületek elleni terrorista támadások súlyosan akadályozták a gyerekek tanulási lehetőségeit: 350.000 gyerek maradt távol az iskolától.  Holott a leghasznosabb eszköz a dzsihadista nevelés ellensúlyozására az az oktatás, amely átadja azokat az értékeket, melyek az emberi jogok tiszteletén, továbbá a társadalmi és vallási együttélés építésén alapulnak.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egymást kiegészítő források:

http://www.fides.org/fr/news/68354-AFRIQUE_BURKINA_FASO_Le_drame_des_enfants_prives_d_ecole_entre_violence_et_pauvrete

http://www.fides.org/en/news/68354-AFRICA_BURKINA_FASO_The_drama_of_children_left_without_school_between_violence_and_poverty

Fotó: Agence Fides, Wikipedia

 
Read 998 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés