A maszkviselés kultúrája helyett a félelem diktatúrája?

A belga katolikus portál pár napja tette közzé egy családanya levelét. Mindkét gyermeke értelmi fogyatékos, a maszkviselés sajátos gondok elé állítja őket. A mindennapok olyan oldala tárul elénk, amely bizonyára elkerülte figyelmünket. Több szempont „ütközik”. A vallomás elgondolkodtató. A háttér jobb megértéséhez két adat: Belgiumban július közepéig 62.781 megbetegedés történt, s 9787 fő hunyt el koronavírus következtében.

www.cathobel.be  2020.07.10

„Két értelmi fogyatékos (Down szindrómás) fiatal édesanyja vagyok. Számukra lehetetlen maszkot viselni. Az egyik esetében a kicsorgó nyál minden ötödik percben teljesen átitatja az anyagot, a másik pszichológiai okok miatt nem képes tolerálni: képtelen megérteni és elfogadni a szabályt. Testvérem szintén a 21-es triszómia betege, súlyosan fogyatékos. Nem viseli el a maszkot, s azonnal letépi magáról, mihelyst megpróbáljuk neki feltenni.

Gyakorló keresztények vagyunk, rendszeresen járunk a vasárnapi misékre. A templom, ahova menni szoktunk, nyitott karokkal fogadta mindannyiukat, sőt fiunk segédkezett is. Ő mellesleg teljesen irányt vesztett lett azóta, hogy a rendelkezések miatt nem szolgálhat a misén. Én magam, annak ellenére, hogy nyitva vannak templomaink, nem merek testvéremmel együtt istentiszteletre menni, mivel látom a félelmet a résztvevők szemében. Most, a kötelező maszkviselés következtében „persona non grata” lettünk. Természetesen senki sem hiszi el, amikor azt mondom, hogy súlyosan fogyatékos testvérem a maga módján kéri, hogy menjünk misére, s boldog ott! Senki sem hiszi el, hogy sétáink során szeret minden nyitott templomba belépni. Kedvesen azt mondták nekünk, hogy maradjunk otthon, mert ez az ő szempontjukból bölcsebb.

Mi, a fogyatékos személyek családjai, a korlátozások alatt kétszeresen éltük át a bezártságot. S oly kevéssé hallgattak meg bennünket. A média rendkívül ritkán szólt családjaink és intézményeink helyzetéről. Számos tanúságtétel került fel a www.inclusion.be oldalára a „Rólunk szól, beszéljünk róla!” rovatba, de egyetlen cikk sem született a sajtóban.

Ennek ellenére a gondozók, a specializált intézmények szakemberei szintén hősök, akiket esténként 20 órakor meg kellett volna tapsolni.

Ismét nagy szomorúsággal állapítom meg, a társadalom elfelejtettjei vagyunk.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fotó: Pixabay

https://www.cathobel.be/2020/07/opinion-la-culture-du-masque-plutot-la-dictature-du-masque-et-de-la-peur/

 
Read 1193 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés