Az amazóniai őslakosok fenyegetett helyzete

„Eddig soha nem látott mértékben két súlyos veszély fenyegeti Amazónia népeit: a Covid-19 járvány, s a területeikkel kapcsolatos határsértések növekedése. A térség humanitárius és környezeti katasztrófának van kitéve.” – olvasható a vészkiáltás a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) 2020. május 18-i felhívásában. A szöveg emlékezetbe idézi, hogy 5 millió km2 nagyságú régióról van szó. Az itt élő 33 millió lakosból 3 millió személy több mint 400 őslakos törzshöz tartozik. Évtizedek óta megpróbáltatások érik őket. „De a folyamat a koronavírus terjedése következtében az utóbbi hetekben felgyorsult, s a bennszülött népek strukturális összeroppanását vonhatja maga után.”

La Croix; www.cath.ch  2020.05.28.  Claire Lesegretain

„A helyzet napról napra romlik.” – jegyzi meg a REPAM összegzése. 2020. május 13-ig 70.000 fertőzött személyt, s 4000 halottat regisztráltak. A legrosszabb, minden kétséget kizáróan, még csupán most jön, hiszen „mintegy 40 amazóniai nép esetében a mortalitás eléri a 28 %-ot”. A REPAM kilenc ország püspökeit egyesíti. A szervezet elnöke, Claudio Hummes brazil bíboros, a tragédia elkerülése érdekében sürgős cselekvésre ösztönzi a kormányzatokat.

REPAMcq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Bolívia az utóbbi hónapokban komoly politikai válságba merült, rendszerváltáson esett át. Az ország kapcsán „a pandémia legyőzését szolgáló egyeztetés és szakértői tanácskozás hiányát” teszik szóvá. Azt kérik, hogy az információkat az Alkotmány által elismert őslakos nyelveken is hozzák nyilvánosságra.

Kolumbiában 2020. május 14-én 2000 indián beteget tartottak számon. A püspökök elismerik a kabinet erőfeszítéseit, ellenben aláhúzzák, hogy „az autochton népek, a földművelők, valamint az afrikai felmenőkkel rendelkezők a szegénység, az élelmezés bizonytalansága, az alultápláltság, az ivóvíz elégtelen volta miatt magas rizikófaktorú csoportba tartoznak”.

A szomszédos Venezuelában kaotikus államhatalmi viszonyok uralkodnak. „A bennszülött népek a területükön folyó illegális bányászat, továbbá a belső migráció következményeképp megbetegedéstől tartanak.” Egyes autochton csoportok megpróbálnak elszigetelődni, s közben igyekeznek földjeiket megóvni.

amazonie foret amazonienne 9 0 579 350

Peru 120.000 fős Covid-19 betegszámmal a kontinens második legérintettebb országa. „Több amazóniai népcsoport, amely korábban munkalehetőség reményében a városok felé vándorolt, védelem nélkül maradt.”. Ezért a perui püspökök azt kérik a kormánytól, hogy tegye lehetővé a hazaköltözködést, s biztosítsa „az egészségügyi minisztérium protokollja alapján történő visszatérést”. David Martínez de Aguirre Guinea püspök 2018-ban a pápalátogatás médiakoordinátora volt. Most, 2020. május 20-án, adakozásra hívott: a régió betegei részére gyógyszereket, lélegeztető gépeket, kórházi ágyakat szeretne beszerezni.

Brazíliában nyíltan megkérdőjelezik a kormánypolitikát. Az államügyészség 32 munkatársa megerősítette, hogy „a bennszülött népek genocidumának kockázata sürgős fellépést kíván az állami szervek részéről”. A Mobilização Nacional Indígena szervezet szerint „a kormány nyilvánvaló szándéka, hogy megakadályozza a helyi egészségügyi alrendszer(ek) működését” – említi meg a REPAM. [https://redamazonica.org/2020/05/la-repam-llama-a-una-accion-urgente-y-unificada/]

A REPAM felhívja a figyelmet egyéb csoportok kéréseire is. Emlékeztet arra, hogy a latin-amerikai bennszülött képviselők szövetsége az Egészségügyi Világszervezethez fordult, várván, hogy az intézmény az itteni törzsek gyenge immunitására tekintettel „a térség országainak prioritásként ajánlja az autochton népekre vonatkozó szabályok kidolgozását”. A COICA, az amazóniai medence bennszülött szervezeteit koordináló csoport pedig szükségalapot szeretne létrehozni, hogy „védelmezze az amazóniai esőerdőnek az új vírus által könnyen sebezhető 3 millió lakóját”.

Amazónia brazíliai részének 67 püspöke párhuzamot von Jair Bolsonaro kormányának a bennszülött területek megóvását elutasító diskurzusa és a mostani válság között. Az indiánok, a járványon felül, a bánya- és olajipari vállalkozások erőszakos előrenyomulásának is áldozatai. Az autochton népek jogaiért küzdő vegyes parlamenti bizottság jegyezte meg, hogy „a bennszülöttek területein a bányakitermelés és az illegális fakitermelés nagy lendületet vett”. A brazil katolikus egyház nem szűnik meg a helyzetről szólni. Mgr. Erwin Kräutler, Xingu területi prelatúra emeritus püspöke kiemelte, hogy „az erdészek, a bányászok, továbbá az állattartó farmok alkalmazottainak jelenléte a fertőzés láncreakcióját” válthatja ki.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fotó: Vatican News, REPAM

Egyéb forrás: https://redamazonica.org/2020/05/la-repam-llama-a-una-accion-urgente-y-unificada/https://redamazonica.org/wp-content/uploads/M71-COVID-01_06_2020.pdf

 
Read 786 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés