Püspökből remete?

Jacob Muricken, az indiai Kerala államban található Palai egyházmegye segédpüspöke remete szeretne lenni. A főpap, aki négy évvel ezelőtt egyik veséjét egy nincstelen családfőnek ajándékozta, kérvényt nyújtott be egyházi feljebbvalóinak, jelezvén, hogy egyszerű, visszavonult életet szeretne élni.

www.cath.ch  2020.05.25.  Jacques Berset

„Arra érzek hívást, hogy így éljek.” – adja meg a magyarázatot a püspök. „Nem a világ elvetéséről van szó, hanem arról, hogy az embereknek meg kell tanítani az Urat szemlélve nézni a világot.” – teszi hozzá Jacob atya, aki jelenleg a szír-malabár egyház szinódusának, valamint a Szentszéknek a döntésére vár. 2016-ban, amikor egy 31 éves hindu embernek adományozta egyik veséjét, beszédtéma lett személye. A főpap 1963-ban, a Palai egyházmegyéhez tartozó Muttuchira faluban született. Miután gazdaságtudományi tanulmányokat folytatott, szemináriumba lépett. 1993-ban szentelték pappá, majd 2012-ben püspökké nevezték ki. A most 57 éves főpásztor két évvel ezelőtt küldte el folyamodványát a szír-malabár egyház szinódusának. George Alencherry bíboros arról biztosította, hogy megvizsgálják kívánságát. A szinódus döntése azonban késlekedik, mivel a szolgálat elhagyásához a Szentszék beleegyezésére is szükség van.

Bishop Jacob Murikkan 717x450

A segédpüspök meg van győződve arról, hogy kérése „Istentől inspirált”, s kész arra, hogy kövesse a hívást, feltéve, hogy megkapja az engedélyeket. „A korábbi [papi] híváson belül ez egy teljesen speciális meghívás az anachoréta életre, arra, hogy püspökként elhagyjam a korábbi nyilvános életet, az adminisztratív teendőket, s közelebb kerüljek Istenhez és a természethez.” A remeteség gondolata 2017-ben, öt évvel püspökké szentelése után bukkant fel benne először. „Mindaddig sohasem vágytam ilyesmire.” – magyarázza. Reméli, hogy élete maradék részét szemlélődve töltheti, a természet iránti felelősségtől is áthatva.

Jacob Muricken püspök vegetáriánus, s naponta több órát szentel az imádságnak. Éjjel 2 óra 30 perckor kel, azután három órás imába merül, majd a közös reggeli dicséret idejére csatlakozik társaihoz – osztja meg velünk egy közeli munkatársa. Mgr. Muricken nem kíván csatlakozni egyik létező monasztikus közösséghez sem, inkább remeteségre vágyik. Ez az életmód manapság ritka, ellenben régebben elterjedt volt. Amennyiben megérkeznek az engedélyek, arról álmodozik, hogy Idukki körzetben, ahol a Mar Thoma Sleeha monostor fekszik, a Nallathanni domb tetején telepedik le. Szerinte nem a püspöki funkció a fontos, hanem maga a szolgálat. „Ha letehetem felelősségeimet, Isten a legrátermettebbet fogja választani helyettem.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

A szír-malabár egyház kapcsán két hír:

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/india-szir-malabar-puspokok-aggodnak-az-uj-allampolgarsagi-torveny-miatt

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/az-indiai-katolikus-egyhaz-felemeli-szavat-tobbi-kisebbsegert

 
Read 985 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés