Tokió: Katolikus kórház példaadó hozzáállása

A koronavírus járvány első pillanatától kezdve fogad betegeket a tokiói katolikus kórház. Míg néhány japán egészségügyi intézmény elutasította a Covid-19 páciensek felvételét, a St. Marianna Medical University Hospital vezetése a pandémia kezdetén úgy döntött, hogy befogadja mindazokat, „akiknek nincs hova menniük”.

www.cath.ch  2020.05.26.  Grégory Roth

Japánban mindezidáig 16.251 megbetegedést, s 777 halálesetet regisztráltak. Bár a helyzet stabilizálódni látszik, a St. Marianna kórházban 2020. május 25-én, három hónappal a Diamond Princess üdülőhajó első fertőzöttjeinek fogadása után, még mindig 40 súlyos beteg fekszik. A katolikus kórház Tokió déli részén, egy munkásnegyedben található, s a válság alatt példaadó munkájával tűnt ki. A krízis kitörésekor egy pillanatra sem haboztak megnyitni kapuikat. Dr. Yasuhiro Taira megerősítette az EDA (Églises d’Asie) hírszolgálatnak, hogy tartani kívánták magukat elköteleződésükhöz, ezért „minden olyan koronavírusos beteget ellátnak, akinek nincs hova mennie”.

tagreuters.com2020binary LYNXMPEG4L04S BASEIMAGE

Februárban, a járvány kezdetén, amikor a St. Marianna kórház munkatársai már számos koronavírusos esettel találkoztak, a japán egészségügyi intézmények, függetlenül attól, hogy állami vagy magán fenntartásúak, sok nehézséggel küzdöttek. Hiányoztak a szakemberek, s nem volt elég védőfelszerelés sem. „Azt mondtuk a személyzetnek, hogy igen, van esély a megfertőződésre. Annak ellenére, hogy orvosok vagyunk, nem tudjuk megvédeni magukat a vírustól. De ha mi menekülőre fogjuk, ki foglalkozik a betegekkel?”– emlékszik vissza Yasuhiro Taira.

Jelenleg 11 beteg fekszik az intenzív osztályon. Yasunobu Tsuda ápolóként dolgozik a kórházban. Gyermeke kicsiny, s a feleségének épp most járt le a szülési szabadsága. A munkájából fakadó kellemetlenségekről mesélt a portálnak: „Amikor az ember hazamegy, az első dolog, amire vágyik, az az, hogy a gyerekét a kezébe vehesse. De most ez lehetetlen! Nem is vagyok biztos abban, hogy felismeri az arcomat.” – tette hozzá. Yasunobu Tsuda még otthon is maszkot hord!

A St. Marianna Medical University Hospital 2021-ben ünnepli alapításának 50. évfordulóját.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

Némileg eltérő adatokkal dolgozó egyéb forrás: https://www.channelnewsasia.com/news/asia/covid-19-coronavirus-japan-st-marianna-hospital-12758538

 
Read 770 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés