Pakisztán: Katolikus fiatalok akciója a szegényekért

Az észak-kelet pakisztáni Szahival városának fiatal katolikusai a koronavírus válság végéig szolidaritási akciót szerveznek: esténként több száz rászorulónak osztanak ételt. Ashiknaz Khokhar, a csoport vezetője a Fides katolikus hírügynökségnek meséli: „A hajléktalanokat támogatjuk, elsősorban azokat, akik az utcán alszanak. Nem rendelkeznek megélhetési lehetőséggel, s az útszéli fák alatt telepedtek meg. A [390.000 főt számláló] város katolikus közösségében a plébánia papjai közreműködésével élelmiszerbankot hoztunk létre. Ezen keresztül szeretnénk elérni a peremre került legszegényebbeket. Kicsiny és aktív keresztény csapatunkat az élelmiszerek kiosztásakor muzulmán, valamint hindu barátaink is segítik.”

Agence Fides 2020.05.27.

Ashiknaz Khokhar még hozzátette, hogy az elmúlt hónapban különböző helyszíneken több mint 150 családhoz jutattak el élelmiszert. „Szeretnénk az emberek mellé állni, s vallási meggyőződéstől függetlenül gondoskodni róluk, vagyis nem csupán a keresztényeket segélyezni. Az élelmiszerbank létrehozásának ötlete akkor merült fel, amikor megláttuk a nincsteleneket az utak mentén.”

Sohail Shaukat mufti, a kezdeményezéshez csatlakozó egyik muzulmán közreműködő mondja: „Értékelem ezeknek a fiatal keresztényeknek a munkáját. Az emberek javáért ügyködnek, s ezt diszkrimináció nélkül teszik. Ennek a nagyszerű kezdeményezésnek hála muzulmánok, hinduk, szikhek is társulhatnak az akcióhoz, s ekképp jó vallásközi kapcsolatok születhetnek. A kölcsönös bizalom légköre formálódik.”

pakisztan2

Karachi az ország legnépesebb városa. 15 millió lakost számlál. A Way of Life csoport hasonló mozgalmat indított el: fiatalok segítenek a legszegényebbeken. Első lépésként 800 keresztény, hindu, s muzulmán családnak jutattak el 20 kg-os élelmiszercsomagokat. A második fázisban 100 család számára szereznek be friss zöldségeket. A Fides újságírójának Michael Bhatti, a csoport szervezője adta meg a részleteket: „Jelen pillanatban [az egészségügyi válság idején] az emberek otthon tartózkodnak, ezért képtelenek arra, hogy fedezzék napi szükségleteiket. A napi bért kapó foglalkoztatottak közül sokan elvesztették munkájukat. Rendszeresen szervezünk adománygyűjtést. A nagyvonalú adakozóknak köszönhető, hogy a piacon friss zöldségeket vásárlunk. Megmosásuk után 3 kg-os csomagokat készítünk. Minden nap egy-egy pap imádkozik a karitatív szolgálatért, s csak ezek után kezdjük meg a szétosztást. Az a vágyunk, hogy az Evangélium tanítását követve a szegényeket hitre, kultúrára és etnikumra való különbségtétel nélkül segítsük.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 902 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés