Afrika — Ambongo bíboros különleges szerepe

Felix Tshisedeki, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke Fridolin Ambongo bíborost, Kinshasa érsekét a koronavírus ellen küzdő nemzeti szolidaritási alap (FNSCC) koordinátorává nevezte ki.

cathobel.be 2020.04.30.

A szervezetet 2020. április 6-án hívta életre a hatalmas ország államfője. Az FNSCC 350 millió USA dolláros költségvetése a fizikai és morális személyeket segíti a védekezésben, egészségügyi intézményeket, valamint azok dolgozóit, vállalatokat, s minden más gazdasági tevékenységet folytató céget. Az alapba befolyó összeg állami és önkormányzati forrásokból, állami és magánvállalatoktól, továbbá az ország fejlődését segítő intézményektől származik.

larcheveque Kinshasa fonder lavenir nation mensonge 0 1399 933

Ambongo bíboros, aki egyben a kongói nemzeti püspöki konferencia (CENCO) alelnöke, mostantól egy tizennégy főt számláló csapat vezetője. A Radio Okapi, az ENSZ által 2002-ben létrehozott rádióállomás információi szerint a főpásztor munkatársai között más felekezetek delegáltjai, valamint civil szervezetek és az orvosi kamara képviselői lelhetők fel.

carte 040320 0 283 283

A Covid-19 járvány 2020. március 10-án kezdődött az országban. Április 29-én közel 500 esetet, s 31 elhalálozást regisztráltak [május 5-én a két adat 797, illetve 35], miközben 330 fő szorult kezelésre. Közép-Afrikában a Kongói Demokratikus Köztársaság a koronavírustól leginkább sújtott második közép-afrikai ország. Csupán Kamerun előzi meg, ott április végén 1806 megbetegedést és 59 halálesetet jeleztek [május 5-én a két adat 2104, illetve 64].

Fordította: Hantos-Varga Márta

Megjegyzés: A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régióiban fegyveres szabadcsapatok garázdálkodása miatt bizonytalanság uralkodik, e térségben — a legújabb híradások alapján — a várakozással ellentétben még nem sikerült teljesen legyőzni az ebola-járványt, ezen túlmenően a Bukavu városában szolgáló misszionáriusok március végén úgy vélték, hogy a koronavírus érkezése egybeeshet egy újabb éhínséggel.

Egyéb forrás: https://www.cath.ch/newsf/congo-rdc-apres-le-coronavirus-la-famine/

 

 
Read 821 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés