Te is lehetsz pápa – virtuális játék

Egy lengyel produkciós cég nemrég mutatta be még fejlesztés alatt álló szimulációs játékának reklámfilmjét. A Pope Simulator révén a játékos a világ legnagyobb vallási intézményét, a katolikus egyházat irányíthatja, a pápa helyébe léphet, s belemerülhet a vatikáni diplomácia aktáiba. A játékmenet jórész a Szentszék politikai és stratégiai lépéseire fókuszál. A lengyel cég — az Ultimate Games S.A. — április közepén megjelentett egy előzetest, így láthatóvá vált néhány részlet is, bár a csapat még csupán a fejlesztés időszakánál tart.

www.cathobel.be; www.cath.ch   2020.05.05.  Carole Pirker

A vállalkozás vezérigazgatója, Mateusz Zawadzki szerint a „Pope Simulator egészen különleges projekt, amely komolyan veszi a pápa tevékenységét.” A játékba bekapcsolódó személy felölti a pápai ornátust, valamint az ezzel járó súlyos felelősséget: megismerheti a vatikáni diplomáciát foglalkoztató dossziékat (Közel-Kelet, Afrika, karatén alá eső területek). Minden aktuális ügy kapcsán három választási lehetőség adódik: 1. nem foglalkozni az esettel, 2. a Szentszék helyi képviselőjére bízni az adott kérdést, 3. a helyszínre utazni.

A kaland a „sede vacante” szituációval kezdődik, amikor a pápai szék megüresedése miatt a bíborosok a játékost a katolikus egyház fejévé választják. Ezek után ő megalkotja saját pápai címerét. A részletek kiválasztásának a játékban a későbbi döntésekre is hatása lesz, hiszen a pápának nemegyszer kell határoznia egy-egy ügyben. „A pápának nincs semmiféle katonai vagy gazdasági hatalma, ellenben egészen más eszközökkel képes hatni a világra. Ez korábban, az 1980-as években, nyilvánvaló volt. Akkor, amikor a kommunista rendszer összeomlott. Elgondolásunk azon alapul, hogy békés eszközök használatával is lehetséges a világ sorsát alakítani, s a nemzetközi politikára hatni. Mindezt a játékos opciója szerint.” – mondja Mateusz Zawadzki. Lehet evangelizálni, zarándoklatot szervezni, vagy vitás helyzetekben felvállalni a döntőbíráskodást.

Mindazonáltal kérdéseket vet fel a játék tervezőinek némely ötlete. A reklámban a pápa fegyveres csoportok képviselőivel tárgyal, holott a konfliktusok feloldásában ritkán lép közbe személyesen. E helyett a nunciusok, továbbá a Szentszék munkatársai végzik a helyszínen a megbékéltetés munkáját. Más esetben az egyházfő a Szent Péter téren egy kislánnyal találkozik. A játék a gyerek megáldását vagy e gesztus mellőzését kínálja fel.

A lengyel cég hangsúlyozza, hogy még a fejlesztés nagyon korai szakaszában vannak. A játék neve hamarosan kiderül, mégis már saját weboldallal rendelkezik. Az Ultimate Games S.A. még nem pontosította az újdonság várható megjelenésének időpontját, s arról sem szólt, hogy milyen platformon lesz elérhető.

Beharangozó film: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=hhw2j7ZbSGE&feature=emb_logo

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 828 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés