A hivatások világnapja spanyol szemmel

Húsvét negyedik vasárnapja a kijelölt evangéliumi szakasz alapján Jó Pásztor vasárnapjaként ismert. Ezen a napon tartjuk a hivatások világnapját is. Spanyolországban ezzel párhuzamosan külön imádkoznak a „helybéli hivatásokért”. Bár ebben az évben nincs mód közös plébániai ünnepelésre, arra buzdítják a híveket, hogy fohászkodjanak új hivatásokért szerte a világon.

Agence Fides 2020.04.29.

A Pápai Missziós Művek spanyol szervezetének igazgatósága által a Fides szerkesztőségéhez eljuttatott üzenet is erre emlékeztet: „E napokban különösképp tudatosul az a jelentős szerep, amelyet a papok és a szerzetesek játszanak a világjárvány okozta speciális helyzetben. Számos tanúságtétel bizonyítja jelenlétük fontosságát hazánkban és az egész világon. E vallomások kísérő szerepükről és önfeláldozó munkájukról szólnak. Szükséges imádságban is kérni, hogy Isten hívását meghallva minél több fiatal kövesse példájukat.”

A hivatásokért meghirdetett imanapot, valamint a „helybéli hivatások” napját Spanyolországban négy egyházi intézmény közösen szervezi, ezzel is reprezentálva a hivatások sokszínűségét: a spanyol püspöki konferencia, a spanyol szerzetesi konferencia, a világi intézmények spanyol konferenciája, valamit a Pápai Missziós Művek. A nap jelmondata: „Jézus él, s akarja, hogy élj!”

A különféle papi és szerzetesi hivatásokért mondott imádságok mellett e napon azokért a fiatalokért is fohászkodnak, akiket Isten a missziós területeken hív meg az Ő követésére, vagyis az „autochton hivatásokért”. A spanyol egyház arra ösztönöz, hogy imádkozzunk azokért, akik a misszionáriusok helyébe lépve hazájukban és kultúrájukban fogják őrizni az Evangélium élő lángját, ugyanakkor arra kéri a híveket, hogy anyagilag is támogassák e folyamatot, nehogy hivatások vesszenek el a pénzügyi források szűkössége miatt.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 735 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés