Hívek demonstrációja püspökük mellett

A Fülöp-szigetek északi területein fekvő Lingayen-Dagupan egyházmegye katolikus hívei 2019. július 31-én tömegesen vettek részt azon a felvonuláson, melyen szolidaritásukról biztosították a Roberto Duterte elnök által összeesküvéssel vádolt püspököt, Socrates Villegas-t. A 2009-ben kinevezett főpásztor nem az egyetlen személy az államfő céltábláján. A fővárost körülölelő agglomeráció három püspöke — Honesto Outioco (Cubao egyházmegye), Pablo Virgilio David (Caloocan egyházmegye) és Teodoro Bacani (Novaliches egyházmegye) — szintén a „lázadás és rágalmazás” címkéjét viseli. Ezen kívül több mint harminc egyént, köztük neves papokat és szerzeteseket illetett az elnök azzal a váddal, hogy őt és családját kapcsolatba hozták a drogkereskedelemmel.

La Croix 2019.08.02. Claire Lesegretain

A fülöp-szigeteki püspöki konferencia (CBCP) ezen állításokkal kapcsolatban „teljes értetlenségének” adott hangot. Mgr. Fidelis Layong, Dagupan segédpüspöke a július 31-i demonstráció előtt celebrált misében arra hívta a híveket, hogy álljanak ki „az igazságért, az igazságosságért és az emberi jogokért”. „Ne csupán őértük tegyük [ti. a megvádolt püspökökért], hanem mindazokért, akiket befeketítenek, üldöznek, s akiknek jogait semmibe veszik.” – folytatta. A 98.000 fős Lingayen város Szent János plébániáján tartott mise, valamint az azt követő felvonulás után a résztvevők gyertyát gyújtottak.

Másnap, augusztus 1-jén, Luis Antonio Tagle, Manila érseke, a főváros papságához és híveihez intézett felhívást, s arra kérte őket, hogy a következő vasárnap, augusztus 4-én, miséket és imákat ajánljanak fel „hamis vád és üldöztetés” miatt szenvedő embertársaikért. „Imáink legyenek a szolidaritás és a testvéri támasz kifejezői.” – olvasható egy az egyházmegye papságának és szerzeteseinek küldött körlevélben. A szöveg tartalmaz egy az egész nemzetért megfogalmazott imát is, amely augusztus hónap minden vasárnapján a szentmisék keretében hangzik fel. „Ezt a fohászt állva, az egyetemes könyörgésekhez illesztve mondjuk el.” – kommentálta a döntést a manilai egyházmegye képviseletében az Ucanews hírügynökségnek Reginald Malicdem atya, aki azt is hozzátette, hogy Tagle bíboros azt szeretné, ha „minden hívőben tudatosulna számos nyugtalanító probléma”.

Július 31-én Villegas püspök kommünikében köszönte meg a hívek támogatását és imáit. „Mindig tisztában voltam azzal, hogy a papság egyben áldozat is, de őszintén szólva sohasem képzeltem volna, hogy lázadás bűntette [sedition] vádjával fognak illetni. Isten tudja, hogy ártatlan vagyok.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb források:

http://cbcpnews.net/cbcpnews/masses-to-be-offered-for-bishops-priests-facing-sedition-raps/

http://cbcpnews.net/cbcpnews/cbcp-sets-nationwide-prayer-for-persecuted-clergymen/

 

 

Read 437 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés