Brazília — Laikusok bevonása a családpasztorációba

A brazil püspöki kar Élet- és Családvédelmi Bizottságának, valamint az egyházi mozgalmaknak „egyesíteni kell erőket”, ezért össze kell hangolniuk cselekvésüket, megosztani eszközkészletüket, szakértőik tudását, továbbá együtt kell működniük a képzésben, a kiadványok szerkesztésében. Ez a végkicsengése annak az egy napos tapasztalatcserének, amelyet a Családpasztoráció Nemzeti Bizottsága és az Élet- és Családvédelmi Bizottság kezdeményezésére 2020. március 14-én Brasilia városában tartottak, s amelyre meghívták azon egyházi mozgalmak képviselőit, amelyek a családok evangelizációjában vesznek részt. A találkozó célja az elköteleződés megerősítése, a kölcsönös támogatás növelése volt.

Agence Fides 2020.03.18.

Mgr. Ricardo Hoepers, Rio Grande püspöke, s az Élet- és Családvédelmi Bizottság elnöke kiemelte, hogy bátorítják a részvételt az olyan kezdeményezésekben, mint a Család Hete, a nemzeti és nemzetközi családkongresszusok, valamint az aparecidai zarándoklat. „Ezeket a megmozdulásokat mindazokkal együtt lehet és kell végezni, akik Brazíliában a családokért dolgoznak.” – jegyezte meg. A találkozó ötlete abból a felismerésből született, hogy az egyházi mozgalmak kezdettől fogva közreműködnek az evangelizációban, s számos tagjuk segédkezik azokban az akciókban, amelyeket a Családpasztoráció Nemzeti Bizottsága indított útnak. Sok olyan személy van, aki egyrészt valamely mozgalom tagja, másrészt kinevezett pasztorális munkatárs.

„Történelmi, s rendkívüli fontosságú pillanatról van szó, mivel a Familiaris Consortio (1981) és az Amoris Laetitia (2016) apostoli buzdításokra hivatkozva megerősítjük a közös munka jelentőségét azon a területen, amely összefogja a családért tevékenykedőket annak fényében, hogy a háztartások milyen társadalmi, politikai, gazdasági, vallási nehézségekkel szembesülnek.” – mondta Mgr. Hoepers. „Minden mozgalom a saját látószögét és karizmáját hozta. Nagyon gazdagító volt látni a mozgalmak buzgalmát és szervezettségét nemzeti, valamint nemzetközi szinten.” A püspök szerint a hierarchia és a mozgalmak közötti szorosabb kapcsolat „jelentős potenciált” jelent, „termékeny közös munkát”, mely lehetőséget ad azon projektek és perspektívák megerősödésére, amelyeket az Egyház a családok érdekében elindít.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 832 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés