Libanon a járvány idején

A 4,5 milliós fős Libanon — amely egyúttal 1 millió szíriai menekült befogadó országa — jelenleg mintegy másfélszáz Covid-19 beteget tart számon. Néhány haláleset is történt.

www.cath.ch 2020.03.17.  Jacques Berset

2020. március 16-án Bejrút jezsuita közössége közleményben tudatta, hogy mindeddig tíz fővárosi, valamint egy Bikfaja városában szolgáló paptestvért fertőzött meg a koronavírus. A tizenegy rendtársból négyet kórházban ápolnak. A bejrúti jezsuiták március 7-e óta, újabb rendelkezés kiadásáig, karanténban vannak: orvosi ellenőrzés alatt állnak, rendszeresen tesztelik őket. Vidéki társuk 2020. március 15-én csatlakozott hozzájuk. A jezsuiták tájékoztatták mindazokat a személyeket, akikkel a betegek kapcsolatban álltak.

Bechara Boutros Raï maronita pátriárka arra buzdította a libanoniakat, hogy a Covid-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében maradjanak otthon. Ez alól kivételt csupán a rendkívüli sürgősségű tennivaló képezhet. Bübloszban és Keserwan régióban vallási rendezvényt követően több megbetegedést regisztráltak. A pátriárka óvott összejövetelek tartásától, s jelezte, hogy az állampolgároknak be kell tartani az egymás közti távolságot. Arra hívta a lakosságot, hogy otthon, az egyházi adók közvetítései segítségével imádkozzanak.

Hassan Nasrallah, a sííta Hezbollah párt vezetője televízióban sugárzott beszédében a járványt globális léptékű küzdelemnek nevezte. „Otthon imádkozzatok, ne menjetek mecsetekbe vagy templomokba.” – jelentette ki. A politikus úgy vélte, hogy mindaddig, míg a tudósok nem fedezik fel a vírus ellenszerét, a cél a betegség terjedésének lassítása, valamint az emberi veszteség csökkentése. Az egészségügyi hatóságok utasításainak való engedelmesség „vallási kötelesség”.

Az ország vezetése 2020. március 15-én arra szólította fel a libanoni lakosságot, hogy a Covid-19 terjedésének mérséklése érdekében két héten keresztül maradjon otthon. Kezdetben a hatóságok a légi-, tengeri és szárazföldi közlekedést Kína, Irán, Dél-Korea felé függesztették fel. Azóta a döntéseket kiterjesztették:

  • otthonmaradási kötelezettség van érvényben, helyváltoztatásra csak a legszükségesebb esetben van mód
  • lezárták a bejrúti nemzetközi repülőteret, a kikötőket és a határátkelőhelyeket 2020. március 18–29. között
  • bevezették a belépési tilalmat az ország területére

Figyelemre méltó, hogy Irán 2020. március 16-án, hétfőn bejelentette, hogy több tekintélyes szent helyet bezár Meshed, Kom és Teherán városokban.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 898 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés