Francia püspök Covid–19 megbetegedésben

Varga László megyéspüspök hétfőn elhatározta, hogy önkéntes karanténba vonul. Nem fertőzött, de sok emberrel találkozik naponta hivatalában, lelkigyakorlatai és lelkivezetői munkája közben. Papjainak ezt írta: „Értetek és sokakért", mivel vezetője és egyben őrzője is vagyok testvéreimnek!

Eddig csak politikusokról és sportolókról hallottunk, illetve tegnap jelent meg egy írás, amit ezzel párhuzamosan olvashattunk, az észak-olaszországi elhunyt papokról.

La Croix  2020.03.16.  Arnaud Bevilacqua és Nicolas Senèze

Az ad limina látogatásra hivatalos francia püspökök első csoportjába tartozó Mgr. Emmanuel Delmas-nak, Angers egyházmegye püspökének koronavírus tesztje pozitív lett. Rajta kívül karanténban kell maradnia mindazoknak a főpásztoroknak, akik a Vatikánba utaztak.

Angers egyházmegye megerősítette, hogy a 65 éves Emmanuel Delmas püspök az egész világot, de jelenleg elsősorban Európát sújtó Covid–19 vírus által betegedett meg. Az eredetileg orvosi diplomával rendelkező főpásztor, akinek édesapja szintén ezt a hivatást űzte, 2008-ban került az egyházmegye élére. „Az első jeleket az elmúlt héten, római tartózkodása alatt észlelte, ahol ad limina látogatáson vett részt.” – olvasható a kommünikében. „Csupán enyhe tünetei vannak, állapota nyugtalanságra nem ad okot. Pihen, követi az előírt kezelést, s visszatérte óta elkülönülten él.”

Selon informations Mgr Delmas ressenti premiers symptomes mardi 10 mercredi 11 0 1399 932

Információink szerint Mgr. Delmas március 10-én, kedden, vagy március 11-én, szerdán tapasztalta az első szimptómákat. A vírus lappangási idejét figyelembe véve értelemszerű, hogy nem Rómában fertőződött meg. A szentszéki francia nagykövetségen szervezett vacsora kezdetekor belázasodott, s ezért vissza is tért a szállásra.

Mgr. Delmas 2020. március 9–14. között járt a Vatikánban Rouen, Rennes, Poitiers, Tours és Bordeaux egyháztartományokhoz tartozó egyházmegyék püspökeinek társaságában. Ők alkották az ad limina látogatást tevő főpásztorok első csoportját. Tiszteletben tartva a biztonsági okból elrendelt távolságot, valamint a kötelező kézmosást, a püspökök március 9-én, hétfőn találkoztak Ferenc pápával, továbbá a megbeszéléseket le nem mondó dikasztériumok tagjaival.  Az ad limima látogatásra érkező püspökök második csoportja március 16–20. között, a harmadik pedig március 23–27. között tartózkodott volna Rómában. A találkozókat elnapolták.

Angers egyházmegye arra buzdított, hogy „minden hívő maradjon kitartó az imában”, valamint azt kérte, hogy „a megpróbáltatás ezen időszakában különösen a megbetegedett, vagy törékeny emberekért, valamint az egészségügyi dolgozókért” fohászkodjanak. A nyilatkozatban továbbá jelezték, hogy Mgr. Delmas az „elkövetkezendő napokban” üzenetben fordul a hívekhez.

Inked507px Provinces ecclsiastiques 2002 France.svg LI

Az első csoporthoz tartozó püspökök — csupán Mgr. Raymond Centène (Vannes) és Mgr. Vincent Jordy (Tours) maradtak otthon — még mielőtt a teszt eredménye megérkezett volna óvintézkedéseket tettek. Poitiers egyházmegye szóvivője kijelentette, hogy Mgr. Pascal Wintzer „szigorú karantént” tart. Az „elővigyázatosság eleve” alapján ez a szabály vonatkozik minden Rómából hazatért főpásztorra. Ugyanez az információ érkezett Coutance és Avranches egyházmegyékből: Mgr. Laurent Le Boulc’h visszavonult, Mgr. Jérôme Beau Bourges-ban csak telefonon elérhető. Bayeux egyházmegyében a 75 éves Mgr. Jean-Claude Boulanger bár semmilyen tünetete sincs, s Rómát már március 11-én elhagyta, szigorúan korlátozta tevékenységét, s minden találkozóját lemondta.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: http://www.lavie.fr/religion/catholicisme/un-eveque-present-lors-des-visites-au-vatican-teste-positif-au-coronavirus-15-03-2020-104687_16.php

https://www.magyarkurir.hu/hirek/mar-hat-pap-halt-meg-koronavirus-fertozes-miatt-bergamoi-egyhazmegyeben

 
Read 988 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés