Az egyiptomi kopt katolikusok helyzete

Ibrahim Isaac Sidrak 2013 óta a kopt katolikusok pátriárkája. Jelen volt Bari városában „A Mediterráneum a béke határvonala” nemzetközi összejövetelen, amely 2020. február 19–23. között 58 püspök részvételével foglalkozott a régió problémáival. A La Croix katolikus napilap készített vele interjút.

La Croix  2020.02.21.  Héloïse de Neuville

La Croix: Ön ötvenhét püspöktársával egyetemben részt vesz az olasz püspöki konferencia által szervezett „A Mediterráneum a béke határvonala” értekezleten. Mit vár a találkozótól?

Mgr. Sidrak: Minden ilyen jellegű kezdeményezés már önmagában érték. Ennek az összejövetelnek érdeme, hogy általunk kultúrák, liturgikus hagyományok, gondolkodásmódok, politikai kontextusok ritka sokszínűsége tárul fel. Számomra ez alkalom más katolikus püspökökkel való ismerkedésre, de arra is, hogy megismertessem magam. Még nem vesszük észre egymást eléggé, s még nem dolgozunk kellőképpen együtt. Holott szerepünk van abban, hogy folytatódjék a keresztény hit átadása, de abban is, hogy fejlődjön a dialógus országaink állampolgárai, keresztények, zsidók, muzulmánok között. Nem elég beszélni a békéről. A békét élni kell.

La Croix: Milyen a keresztények helyzete Egyiptomban?

Mgr. Sidrak: E kérdés kapcsán fontos a szavak [megfelelő] használata. Az egyiptomi keresztények az őket ért gyakori támadások ellenére, melyeket fundamentalisták hajtanak végre, nincsenek keresztényüldözésnek kitéve. Amikor muzulmán fanatikusok keresztényeket támadnak meg, valójában Egyiptom egységére törnek. Ellenben úgy vélem, hogy a diszkrimináció szó használata helyénvaló. Tapasztaljuk, hogy az álláskeresés során vagy az egyetemi felvételek alkalmával a keresztények hitük miatt hátrányt szenvednek el. Ez megtörténik. De a keresztények otthon érzik magukat Egyiptomban, s az utóbbi években javulást érzékelünk.

Mgr Sedrak Patriarche Alexandrie coptes catholiques 0 729 486

La Croix: Mire gondol?

Mgr. Sidrak: Istennek hála, Egyiptomban béke van. Stabilitás. De ebben az esetben is fontos a szóhasználat. Akkor is, ha vallásszabadságban részesülünk, a lelkiismereti szabadság még várat magára. De a dolgok előre haladnak, nevezetesen a templomok kapcsán. Ezentúl a sivatagi régiókban szabadon építhetünk újakat. Azonfelül elnyertük a korábban engedély nélkül épült templomaink jogi státuszának rendezését. S ki kell emelni Abdel Fattah Al Sisi tábornok politikai elkötelezettségét is: ő az első elnök, aki személyesen adta át karácsonyi üdvözletét keresztény templomban.

La Croix: A Bariban zajló találkozón a muzulmánokkal történő párbeszéd a diszkusszió középpontjában áll. Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek Egyiptomban a vallásközi kapcsolatok terén?

Mgr. Sidrak: Muzulmán vallási vezetőkkel nagyon szerény dialógust folytatunk. Ellenben társadalmi tevékenységünk a terepen sok iszlám hívőhöz közelít bennünket. Az egyház írni-olvasni tudó tanfolyamokat szervez, de dolgozunk fogyatékosokkal és bebörtönzöttekkel is. 170 katolikus iskolát tartunk fenn, amelyek minden egyiptomi előtt nyitva állnak. A gyerekek többsége muzulmán, s osztják a mi felebaráti szeretetünket. Amikor rossz dolgokat, előítéleteket hallanak rólunk, megvédenek bennünket. Ez a fajta befogadás az, amely megváltoztatja a mentalitást.

La Croix: A 300.000 kopt katolikus csak kicsiny minoritást jelent Egyiptomban. Milyen a kapcsolatuk a 15 millió kopt ortodox hívővel?

Mgr. Sidrak: A személyközi viszony sokkal jobb II. Teodor kopt ortodox pátriárka ideje óta: nyitott, lelki ember. De ötven évig elődjével éltünk együtt, aki beszédei révén nemzedékekben nevelte ki a félelmet a két egyház közötti közeledéssel kapcsolatosan. Türelmesnek kell lennünk, ha az ökumenizmus ösvényén szeretnénk előre haladni.

Fordította: Hantos-Varga Márta

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/folytatodik-az-engedely-nelkul-epitett-kopt-templomok-jogi-elismerese-egyiptomban

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-homiliaja-bariban-jezus-merteke-mertek-nelkuli-szeretes

 
Read 1226 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés