6,3 millió zarándok járt 2019-ben a fatimai kegyhelyen

2013-hoz viszonyítva, amikor 4,5 millió hívő kereste fel a szentélyt, a tavalyi évben kiemelkedően sokan jártak a portugáliai kegyhelyen. A február 5-én közzétett adatok alapján Fatima jóval látogatottabb zarándokhely, mint Lourdes vagy Medjugorje.

www.cath.ch  2020.02.10.     Carole Pirker

Fatima a legkedveltebb Mária-szentély Európában. Ezt jelzik a 2020. február 5-én közölt statisztikai mutatók. A 2019-ben regisztrált 4384 csoport 65%-a külföldről érkezett. A spanyol hívek állnak az első helyen, őket követik az olaszok, valamint a lengyelek. A tavalyi évben Fatima még több ázsiai látogatót vonzott. Ez annak is köszönhető, hogy az évfordulós nemzetközi zarándoklat elnöklésére – 2019 májusában és októberében – a fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíborost, továbbá a dél-koreai Andrew Yeom Soo-jung bíborost kérték fel. A szentély vezetősége szerint az ázsiai látogatók száma folyamatosan növekedik.

A katolikus egyház úgy tartja, hogy 1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három fiatal pásztorgyermeknek. 2017. május 13-án a centenárium ünneplésére eljött Ferenc pápa is. A szentély látogatottsága a csúcsot ebben az évben érte el: 9,4 millió fő ünnepelte az eseményt. Napjainkban Fatima jellemzője a nagyszámú helybéli zarándok jelenléte. A főváros, Lisszabon viszonylagos közelsége (125 km) is ennek kedvez. A 6,3 millió fő messze meghaladja Lourdes adatait. 2018-ban a franciaországi (Haute-Pyrénées) máriás-kegyhely igazgatósága 1,2 millióra becsülte az ideérkezők számát: az egyéni zarándokok száma emelkedik, ezzel szemben a csoportosan szervezett búcsújárók százalékaránya stagnál.

Az Egyház fenntartásai dacára Medjugorjében, Bosznia-Hercegovinában, a zarándoközön továbbra sem csökken. Mgr. Henryk Moser lengyel érsek szerint évente 2,5 millió személy keresi fel a helyet. Hat gyermek beszámolója alapján e faluban történt, hogy 1981. június 24-én megjelent nekik a Szűzanya. Hárman közülük azt állítják, hogy még ma is naponta feltűnik előttük. Ferenc pápa 2019. május 12-én engedélyt adott zarándoklatok szervezésére, anélkül, hogy hivatalosan elismerte volna a jelenéseket, amely, ha megtörténne, tovább emelné a látogatók számát.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 896 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés