Oktalan rombolás életvédelmi előadások megakadályozására

A bioetikai kérdésekkel foglalkozó Alliance Vita egyesület videó-konferenciái kiváltotta vandalizmust jelentettek Bretagne két településéről, Brest és Rennes nagyvárosokból. 2020. január 26-án, vasárnap, a Mission Saint-Luc központot (Brest) megrongálták. A falakra gyalázó feliratokat („Jézus mesterséges megtermékenyítésből született!”) és halálos fenyegetést („I hope you die.”) firkáltak, az ajtókat fáradt olajjal öntötték le. Az épület egyik termében, másnap, január 27-én, az életvédő mozgalom, az Alliance Vita szervezésében videókonferenciát tartottak volna bioetikai problémákról.

La Croix  2020.01.28.  Raphaël Baldos

„Az előző alkalmat, január 20-án, mintegy hatvan fő zavarta meg. Az Alliance Vita egyesületnek a nyugalom visszaállítása érdekében ki kellett hívni a rendőrséget.” – mondja Mgr. Laurent Dognin, Quimper és Léon püspöke, aki most hivatalos bejelentést tett, s néhány napra bezáratta a központot, „arra az időre, míg az okozott kár nyomait eltávolítják, illetve megjavítják.” Az egyházmegye a következőt jelentette ki kommünikéjében: „Mélyen megdöbbent bennünket a tény, hogy az a hely került célkeresztbe, amely a helyi fiataloknak, akár hívők, akár nem, életteret biztosít. Naponta számosan jönnek ide szórakozni, imádkozni, tanulni.”

Az összejövetel, amelynek Brest városon belül másik színteret találtak, minden nehézség nélkül folyt le. A találkozó része az Alliance Vita által kínált szabadegyetemi konferencia-sorozatnak (Université de la vie). „Sajnálatos, hogy ez történt, mivel az egyesület rendkívül kompetens szakértőket kér fel. Nem maradnak az ideológia talaján.” – teszi hozzá Mgr. Dognin. A püspök nem emlékszik arra, hogy ilyen léptékű rosszindulatú cselekmény történt volna egyházmegyéjében.

„Érzékelhető, hogy egy ideje az emberek ingerültek. Állandó feszültség telepedett meg társadalmunkban. Egész egyszerűen mi csak olyan helyszínt szeretnénk felkínálni, ahol békés és kiegyensúlyozott vita folyik.” – jegyzi meg Lucille Roucher, a Mission Saint-Luc igazgatója. Az önkéntesek kedden megkezdték a takarítást, s a centrumnak január 29-én, szerdán kellene megnyitnia kapuit az esperesi kerület fiataljai előtt.

2020. január 13-án Rennes-ben egy másik videókonferenciát kellett annulálni, mivel az Egyesületek Székháza auditóriumában százfőnyi feminista és LMBT-aktivista jelent meg. A rendőrség közbelépésére volt szükség a hely kiürítéséhez. A központ fenntartója inkább felmondta az Alliance Vita egyesülettel kötött bérbeadási szerződést, miután a prefektúráról azt a felvilágosítást kapták, hogy január 20-án és 27-én újabb akciók várhatóak. Az életvédő társaság itt is előadás-sorozatot kívánt szervezni.

Emlékeztető: 2019 szeptemberében több egyházellenes falfirka jelent meg Rennes, Dol és Saint-Malo egyházmegyék közösségi házainak falain, amelyek a mesterséges megtermékenyítés [francia mozaikszóval PMA] vitatémájára vonatkoztak.

[2019 ősze óta a francia törvényhozás előtt zajlik a vita, melynek tétje a jelenleg hatályos törvény módosítása. A törvényjavaslat 35 paragrafust tartalmaz, amelyre a képviselőházban több mint 2500 módosító javaslat érkezett. Miután 2019. október 15-én a kétkamarás parlament alsóháza elfogadta a törvénymódosítást, jelenleg a szenátus foglalkozik a dossziéval. Mgr. Pierre d’Ornellas, a francia püspöki karban a bioetikai kérdésekkel megbízott csoport elnöke 2020. január 27-én nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, Edouard Philippe-nek e súlyos kérdésben.]

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: https://www.ouest-france.fr/bretagne/brest-29200/brest-la-mission-saint-luc-vandalisee-6708951

https://www.la-croix.com/Religion/Mgr-Pierre-dOrnellas-interpelle-premier-ministre-bioethique-2020-01-27-1201074505

 
Read 745 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés