Venezuela – A karácsony egy szenvedő országban

„Abban a napról napra súlyosbodó válságos helyzetben”, amely Venezuelát jellemzi, s amelyben „a szegények szenvednek leginkább”, „a karácsony ünnepe alkalom arra, hogy megerősödjön a remény.” – húzta alá Jorge Urosa Savino bíboros Caracas emeritus érseke a Fides hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatban.

Agence Fides  2019.12.21.

„A helyzet több területen kritikus. A gazdaság állapota a pénz leértékelődése miatt egyre rosszabbodik: egy amerikai dollár tizenhat hónappal ezelőtt 60 bolívárt ért, ma 47.000-t kell fizetni érte. A megélhetési költségek rendkívül magasak, különösen az élelmiszerek ára emelkedett az egekbe.” – jegyzi meg a főpásztor. „Elképesztőnek” tartja azt a módot, ahogyan a kormány igyekszik a szituációt megoldani. „Egy kőolajtermelő országban hiányzik a benzin és a háztartási gáz. Ez egészen hihetetlen! Több szempontból gyalázatosak a körülmények: a szegények szenvednek a legtöbbet.”

Mégis arra buzdítja a lakosságot, hogy szítsa fel a reményt. „Még ilyen nehézségek közepette is az a feladatunk, hogy megszilárdítsuk vallási gyakorlatainkat. Járjunk templomba, vegyünk részt a vasárnapi misén, éljünk a gyónás és a szentáldozás szentségeivel, s helyezzük bizalmunkat Istenbe! Arra is meg vagyunk hívva, hogy mélyen megéljük a felebaráti szeretetet, különösen a szükségben lévők felé.” – összegezte gondolatait a bíboros.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 829 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés