Kongói püspökök az ebola-veszélyről

Az ebola, a vírusos vérzéses láz, eddig a Kongói Demokratikus Köztársaság vidéki területeit érintette, azonban a járvány ezen a nyáron a ruandai határ közelében lévő városokban is felütötte a fejét. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a 12 hónapja kitört ragály miatt vészhelyzetet hirdetett. A fertőző betegségnek kitett országrész püspökei arra kérték a híveket, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, valamint a liturgiákon bevezetett óvintézkedéseket: a templomok előtt helyezzenek el klórtartalmú vizet, a hívek kerüljék el a kiengesztelődés gesztusait (a békecsókot), az áldozás előtt a papok mossanak kezet.

La Croix 2019.08.19. Mélinée le Priol

Bukavu érseke, Mgr. François-Xavier Maroy körlevélben fordult egyházmegyéje híveihez, egyúttal a lelkipásztori munkatársakhoz, valamint minden jóakaratú emberhez, s arra invitálta őket, hogy tartsák tiszteletben a higiénés előírásokat. Bukavu városa félúton található az Észak-Kivu tartományban fekvő milliós lakosú település, Goma és a dél-kivui Mwenga-körzet között. Mindkét helyen regisztráltak — halálesettel járó — megbetegedéseket. Július 29-én, mielőtt még a járvány megjelent volna Dél-Kivuban, Mgr. Maroy már figyelmeztetett. „Óvintézkedéseket kell tennünk, még akkor is, ha a betegség eddig nem érte el régiónkat. A higiénés szabályok betartása lehetővé teszi az ebola megelőzését.” [A lakosság körében számos tévhit kering, ami megnehezíti a szakemberek munkáját.]

Mgr. Sébastien Muyengo, Uvira püspöke, akihez Mwenga körzete is tartozik, nyugalomra intett, s arra ösztönözte a helyieket, hogy működjenek együtt mindazokkal, akiknek feladata a járvány megfékezése. „Azt kérjük a lakosságtól, hogy ne zárják be kapuikat, amikor oltásbeadás céljából az egészségügyi szolgálat emberei megérkeznek.”

Valamivel több mint egy éve, 2018. augusztus 1-jén deklarálták hivatalosan az újabb járványt a 2,3 millió km² területű országban. Azóta 1800 haláleset történt. A vérzéses láz eddig inkább a falvakban szedte áldozatait, de a tény, hogy júliusban Goma városát is elérte, a Nagy-Tavak országai számára szintén fenyegetést jelent. Dél-Kivu tartománynak közös, átjárható határszakasza van Ruandával és Burundival.

A Kongói Demokratikus Köztársaság össznépességét tekintve a keresztény vallás a meghatározó. A különféle felekezetekben tartozók a lakosság 93%-t adják. A katolikusok aránya 39%.

[A konfliktusokkal terhelt országban a katolikus egyház tényleges morális tekintélyt jelent. Ahogy már korábbi írásainkban is jeleztük, a keleti országrészben, amelyről fentebb szó van, az államhatalom gyengesége miatt számos fegyveres banda küzd egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. Ez az egészségügyi ellátást is rendkívül megnehezíti.]

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 

 

 

Read 388 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés