Marokkó: Tazert rendháza új kezekben

December első hetében egy ferences női közösség telepedett meg a Marrákes [Marrakech] közelében található épületben. Diszkrét jel az Atlasz hegység marokkói oldalán, mintegy hatvan kilométerre a várostól. A rendházat 1931-ben alapították Charles de Foucauld szellemisége és a ferences lelkület találkozása jegyében. A perjelség, amelyet hat éve hagytak el, egy kis ferences közösség érkezésének köszönhetően új életre kelt. Történetének kezdetén remetehivatás áll.

La Croix  2019.12.12.  Christophe Henning

André Poissonnier (1897–1938) 1921-ben fedezte fel Charles de Foucauld (1858–1916) életét, mégpedig René Bazin életrajzkötetén keresztül. „Ön tudja, hogy milyen mély benyomást tett rám ez az olvasmány! Jézus életének átelmélkedése: alázatának, szegénységének, nélkülözéseinek szemlélése. Azt mondtam magamban, ha [Charles testvér] rendet alapított volna, ott lennék!” De hogyan kövesse, minden nehézség ellenére, a Szahara remetéjét, Charles de Foucauld-t? A majdani Charles-André testvér a ferencesek felé fordul, majd szentelése után Tazert falucskában települ le a „fénylő kezű férfi”. Nagylelkűsége kisugároz a berberek lakta területre: betegeket ápol és a legszegényebbeknek élelmet juttat. De 1938-ban, 40 évesen, tífusz áldozata lesz.

charlesandre

Az első negyven évben ferencesek élnek Tazert rendházában, majd a következő negyven évben melkita klarisszák lakják. 2013-ban már nincs elég nővér ahhoz, hogy el tudják látni a szolgálatot: idősek és megfáradtak. Visszatérnek Franciaországba, Carcassonne városába. Ráadásul a rabati egyházmegye tulajdonát képező épület idővel egyre rosszabb állapotba kerül. Martin de Waziers minden energiájára szükség lesz ahhoz, hogy az olajfákkal és eukaliptuszokkal övezett kolostor felújítási munkálatai szerencsésen befejeződjenek. Alapítványi elnökként (Fondation Coeur maghrébin) már 2015-ben felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a hely életre kelhessen. „Meg voltam győződve arról, hogy a rendház szolgálatot tehet azoknak a közösségeknek, amelyek készek itt megtelepedni.” Végül minden sikerrel járt. Assisi Ferenc Nővérei (anyaházuk Montpellier-ben található) költöztek ide. December 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, Rabat érseke, Christobal Lopez Romero, akit 2019. október 19-én Ferenc pápa kreált bíborossá, elnökölte a felszentelési ceremóniát.

Tazert az imádság és a vallásközi párbeszéd helye. Kontemplatív jelenlét Marokkóban, ugyanakkor tizenkét szobával rendelkező zarándokháza révén lelkigyakorlatok otthona.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: http://www.fondationcoeurmaghrebin.org/tazert.php

div style="text-align:center >

 
Read 920 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés