Quellet bíboros: A felkért papok 30%-a nem fogadja el a püspöki kinevezést

A Vida Nueva Digital portálnak adott interjúban a Püspöki Kongregáció prefektusa, Marc Quellet bíboros megemlítette, hogy az utóbbi tíz évben a püspöki szolgálatot elhárító papok száma megháromszorozódott.

www.cath.ch  2019.12.11.  Jacques Berset

„Amikor csaknem tíz éve [2010 nyarán] ideérkeztem [Rómába], személyes vagy más oknál fogva tízből egy pap nem fogadta el a püspöki kinevezést. Most tízből három utasítja el.” – jegyezte meg Quellet bíboros abban a hosszú beszélgetésben, amelyet a spanyol katolikus újságnak, a Vida Nueva folyóiratnak adott. Az interjút teljes terjedelemben a következő lapszámban fogják közölni. „Talán azért van ez így, mert nem érzik magukat képesnek e feladat ellátására, illetőleg hiányzik a hitük, netán nehézségekkel küzdenek, vagy nem szeretnék azt kockáztatni, hogy valamilyen kárt okoznak az Egyháznak. Több okot lehetne sorolni. Ezeket tiszteletben tartjuk.” – mondja a kanadai főpásztor, akinek dikasztériuma kulcsszerepet játszik az új püspökök kiválasztásában. Ő e helyzetet a „hit általános krízisével” magyarázza, amely a földkerekség nagyobb részére jellemző, s amely érinti „a házasságot, a papi és a szerzetesi életet, a kultúrát”.

marc ouellet

Quellet bíboros az ideális püspök „portréját” is felvázolta. Úgy véli, hogy jelen világunkban az Egyháznak „kevesebb professzorra és több lelkipásztorra van szüksége”, olyanokra, akik „bárányszagúak”, ahogyan Ferenc pápa kéri. Olyan papokra, akik empátiával rendelkeznek, s motiváltak „a legszegényebbek és a leginkább távol lévők felé fordulni”. „Ha jobban figyelünk azokra, akik szenvednek, akik elfelejtettek, ha jobban figyelünk a szegényekre, akik mindennapi túlélésükért küzdenek, akkor az egész közösség missziós küldetést él, s a szeretet konkrét tettei révén megújul.” – hívja fel a figyelmet. „Nem elég a hitigazságokat hangsúlyozni, hiszen a [környező] kultúra az utóbbi negyven évben teljesen megváltozott, hanem be kell lépni a dialógus új korszakába.” Sajnálkozva teszi hozzá, hogy vannak papok és püspökök, akik még nem értették meg a maga teljességében ezt a gondolatot. Ferenc pápa számára a szegények nem „ideológiát” jelentenek, hanem az Evangélium elvárását.

Ha a missziót nem előzi meg a szeretetcselekedet, „a magyarázat elenyészik, s a szó nem hatol mélyre”.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 1004 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés