A Srí Lanka-i merénylet túlélőit támogatja az ausztrál Katolikus Misszió

„Nemrég érkeztem haza papi életem egyik legnehezebb utazásából. A húsvétvasárnapi merénylet túlélőit látogattam meg. Ártatlanokat, akiknek élete összetört. Hónapok teltek el e borzalmas nap óta. Sok minden történt, sokat tettek a szükséget szenvedőkért, de sok tennivaló maradt még. E személyek nehéz helyzete megrendített, s arra ösztönzött, hogy levélben kérjek segítséget katolikus közösségünk tagjaitól.”

Agence Fides  2019.11.18.

E sorokat juttatta el a Fides hírügynökséghez Brian Lucas atya, a Pápai Missziós Művek ausztrál szervezetének, a Katolikus Missziónak igazgatója.  A felhívásban arra kérte a híveket, hogy támogassák a 2019. április 21-i merénylethullám sérültjeit. Az akció Colombo térségében 3 templomot és több hotelt sújtott. „Számomra a legmeghatóbb pillanatok egyike volt, amikor egy 34 éves nővel, Thilinával találkoztam. Minden bizonnyal élete végéig gondozásban kell részesülnie egy olyan fejsérülés miatt, melyet az április 21-i támadás okozott. Ezt követően sok olyan gyermeket látogattam meg, akik valamelyik, netán mindkét szülőjüket elvesztették.” – folytatta Lukas atya.

cardinal Malcom Ranjith priereles attentats Paques Colombo Sri Lanka 29 2019 0 729 486

A Katolikus Misszió gyűjtést szervezett. A befolyt összegből, ösztöndíj formájában, az árván maradt fiatalok tanulmányait támogatják, valamint poszttraumás konzultációs programot szerveznek mindazoknak, akik még nem voltak képesek legyűrni a sokkhatás pszichológiai következményeit. Az igazgató magyarázata szerint a colomboi egyházmegye erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy segítse a túlélőket a trauma feldolgozásában. „Már elindult „A béke útján” nevű program: csoportterápiás alkalmakról van szó, melyek során súlyos erőszakot szenvedett emberek olyanokkal beszélgetnek, akik hasonlóan nehéz helyzeteket ismertek meg, ellenben most harmonikusan élnek. A program reményt hozó azoknak is, akik közvetlenül megtapasztalták a húsvéti mészárlást.”

2019. április 21-i merényleteket egy helyi terrorista csoportnak, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat szervezetnek tulajdonítják. 253 halálos áldozatot tartanak számon. Négy szállodán kívül három keresztény kultuszhelyen robbant bomba: Kotahena településen, a Szent Antal katolikus templomban, Negombo városban, a Szent Sebestyén katolikus templomban, továbbá Batticaloa helységben, az evangelikál közösség Sion templomában. A Szent Sebestyén templom parkjában a világ minden részéről érkezett adományoknak köszönhetően egy emlékkápolnát építettek fel.

Fordította: Hantos-Varga Márta

http://www.ppoomm.va/index.php?mnu=pomNelMondo&chLang=EN&   

 
Read 892 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés