Lourdes — A zsebtolvajlás megnövekedése

2019 eleje óta duplájára emelkedett a lourdes-i kegyhelyen történt zsebtolvajlások száma. A zarándokhely igazgatósága, valamint az önkormányzat vezetése a jelenséget nagyon komolyan veszi.

www.cath.ch  2019.10.28. Raphaël Zbinden

2019. október 7-én négy bosznia-hercegovinai származású fiatal nőt csoportban elkövetett lopás miatt három hónapos elzárással büntettek – számolt be az eseményről október 24-én az AFP hírügynökség. Mivel a vádlottak nem szerepeltek a bűnügyi nyilvántartásban, az ítélet szigorúnak mondható. A bűntettektől való elriasztás egyike azon módszereknek, melyekkel a néhány hónapja megsokszorozódott zsebtolvajlás ellen küzdenek. „Ebben az évben a statisztikák kiugró adatokat mutatnak.” – mondja Pierre Aurignac, Tarbes városának ügyésze. „Nem azzal állunk szemben, mint korábban, tehát nem a koldulás a probléma Lourdes-ban. Most olyan személyekkel van dolgunk, akik törvénysértést követnek el.” – teszi hozzá.

E lopások szervezett bandákhoz köthetőek. Az eltulajdonítások száma több mint kétszeresére növekedett: 2018 január és szeptember között 117 cselekményt regisztráltak, ezzel szemben 2019 első kilenc hónapjában 274 tettet. A tolvajlások többsége a szentélyhez közel található városközpontban, a kereskedőutcákban fordult elő. De az év kezdete óta a kegyhely belsejében is ötször annyi, mintegy harminc eset történt, mint egy évvel korábban.   

Dacára annak, hogy a hatóságok nem adnak részletes magyarázatot e negatív változásra, felhívják a figyelmet egyes zarándokok kevésbé felelős viselkedésére. „Szezonális bűnözésről van szó, hiszen Lourdes világszerte ismert turisztikai központ is. Amikor a látogatók megérkeznek, sokan azt gondolják, hogy itt nem történhet semmi, s lehet nyitott táskával is közlekedni, nem úgy, mint Párizsban.” – húzza alá Philippe Subercaze, a polgármesteri hivatal biztonságért felelős hivatalnoka.

A Szentély vezetése 2018-ban új videó-megfigyelő rendszert telepített, mely lehetővé teszi az elkövetők kézre kerítését. „Nagyon komolyan vesszük a problémát, s teljes mértékben együttműködünk a rendőrséggel. Ez olyan kár, melyet nem szeretnénk, ha zarándokok megtapasztalnának.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

 
Read 893 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés