Az etiópiai ortodox egyház az erőszak ellen

Az Etióp Ortodox (Tewahedo) Egyház kimagasló személyisége, Markos Gebre-Egziabher atya 2019. október 27-én megbélyegezte a helyi hatóságoknak az erőszakhullámra adott erőtlen válaszát. Alig egy hét alatt az agresszivitás több mint 60 halálos áldozattal járt. A támadások elsődleges célpontjai keresztény templomok voltak. „Emberek halnak meg, s fel kell tennünk a kérdést, hogy működik-e egyáltalán a kormány?” – nehezményezte az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség tudósítójának, miután az addisz-abebai Szentháromság katedrálisban liturgiát celebrált.

La Croix  2019.10.27.  Malo Tresca

Mióta népi elégedetlenség tört ki az etióp miniszterelnök, a Nobel-békedíjas Abiy Ahmed Ali ellen, legkevesebb 67 embert öltek meg a rendfenntartókkal zajló összetűzések során, valamint a közösségek között kitört csetepaték közben. Október 26-án a miniszterelnök „etnikai és vallási krízis kirobbantásának kísérletéről” beszélt. „A mostani válság tovább súlyosbodhat, amennyiben az etiópiaiak nem egyesítik erőiket.” – jelentette ki. „Megállás nélkül azon dolgozunk, hogy biztosítsuk az igazságszolgáltatás érvényre jutását, s a bűnösök törvény elé állítását”– tette hozzá. Az erőszakos tettek — az október 23-i első, fővárosi megnyilvánulás után — Oromia körzetében harapództak el, ahol egy vitatott hírnevű aktivista, Jawar Mohammed hívei több városban is utcára vonultak, s utakat torlaszoltak el.

Szombaton, 2019. október 26-án a Tewahedo Egyház szóvivője az AFP-nek számadatokkal szolgált: 52 etióp ortodox, köztük 2 pap is szerepel az áldozatok között. A tudósító e mérleg hivatalos állami megerősítését nem tudta kieszközölni. A FANA helyi rádió információi szerint az Egyház vezetői találkoztak Lemma Megersa védelmi miniszterrel, továbbá Demeke Mekonnen miniszterelnök-helyettessel. De a csatorna nem említette a megbeszélések tartalmát. Az ország lakosságának 40%-a az autokefál ortodox keresztény egyházhoz tartozik.

Néhány egyházi ingatlan ugyancsak céltábla lett. Fisseha Tekle, az Amnesty International munkatársa tájékoztatása alapján három plébánia és egy mecset különböző mértékben szenvedett kárt. Október elején az Etióp Ortodox Egyház vezetése erőteljes hangú üzenetet küldött a kormánynak, amelyben szóvá tették a hatóságok csendjét, mégpedig azért, hogy a kultuszhelyek felgyújtása miatt cselekvésre bírják a politikai vezetést.

„A templomokat lángra lobbantóknak fel kell hagyniuk e tettek elkövetésével.” – deklarálta Mathias pátriárka a nagy ünnep, a Meskel alkalmával, amely Jézus Krisztus igazi keresztfájának megtalálásáról emlékeznek meg. „Egyáltalán nem tudjuk elfogadni azokat a személyeket, akik felégetik templomaikat és megtámadják tanítványainkat.” – folytatta. Több egyházi felelős úgy véli, hogy az akciók táplálója egyfajta ortodoxellenes érzület, de az agresszió mögött meghúzódó motiváció nem egytényezős. Néhány év óta etnikai nacionalizmus rázza meg az országot. Október 27-én Markos Gebre-Egziaber ebben az értelemben bíztatta a híveket önvédelemre: „Ha az elkövetők szablyákkal érkeznek, mi a keresztünket emeljük fel előttük. Isten velünk van!”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/etiop-ritusu-szentmiset-mutattak-be-budapesten

 
Read 982 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés