Sarah bíboros: „Aki a pápa ellen van, az Egyházon kívül van.”

Esteledik, és a nap már lemenőben van című könyve olasz nyelvű kiadása alkalmából Robert Sarah, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusa hosszú interjút adott a Corriere della Sera napilapnak. A beszélgetésben határozottan elutasított minden olyan kijelentést, mely szerint ő szemben állna Ferenc pápával.

La Croix  2019.10.09. Nicolas Senèze

„Az Egyházat a Földön Krisztus helytartója, vagyis a pápa képviseli. S aki a pápa ellen van, ipso facto [magánál a ténynél fogva] az Egyházon kívül van.” – hangsúlyozza a guineai bíboros, akit gyakran Ferenc pápa „ellenzéke” egyik vezéralakjaként mutatnak be. Szabadkozva megerősíti: „Azok, akik engem szembeállítanak a pápával, egyetlen szavammal, egyetlen mondatommal, egyetlen megnyilvánulásommal sem tudják alátámasztani abszurd, és azt mondanám, diabolikus állításaikat.” Elutasítja az egymást követő két pápa szembehelyezését is, védi „XVI. Benedek pápa gondolkodásának összehasonlíthatatlan analízisképességét, s Ferenc pápa nagy és ragyogó cselekvését”, majd hozzáteszi, hogy „minden pápa »igaz« a saját korában”.

Screenshot 2019 10 14 Synod va on Twitter

„Az érzékenység [hangsúlyok] egyértelmű különbsége ellenére nagy harmónia és kontinuitás létezik közöttük, ahogyan ezt mindenki megállapíthatta az elmúlt esztendők folyamán” – tette hozzá, majd megerősítette, hogy „Ferenc pápa szavait mindenkor a folyamatosság hermeneutikájával kell interpretálnunk.”

„Az egyháztörténet szép, s annak televíziós talk show-k politikai jellegű megnyilvánulásaira redukálása marketingfogás. Nem az igazság keresésének módja.” – zárta le Sarah bíboros, akivel a vatikáni könyvkiadó standjánál Ferenc pápa a pánamazóniai szinódus keddi napjának estéjén [2019. október 8.] együtt mutatkozott.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: https://www.corriere.it/

https://roma.corriere.it/notizie/cronaca/19_ottobre_07/sarah-chi-contro-papa-fuori-chiesa-1ca6f43e-e912-11e9-a351-0f862d63c352.shtml#

 

 
Read 1208 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés