Kanada — Új központ a kiskorúak védelmére

A római Pápai Gergely Egyetem keretein belül működő gyermekvédelmi központ eddigi vezetője, Karlinj Demasure belga teológusnő új megbízást kapott. Az ottawai Szent Pál Egyetem nemrég alapított intézetének, melynek alapvető feladata a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek védelme, a téma egyik legkiválóbb szakértőjének tartott Karlinj Demasure lesz az igazgatója. Észak-Amerika első ilyen jellegű interdiszciplináris intézményét 2019. december 4-én adják át rendeltetésének.

 La Croix  2019.09.23.  Céline Hoyeau

A centrum célkitűzése a visszaélések megelőzése és az áldozatok gyógyulásának elősegítése. A kezdeményezés az egyetem négy fakultására támaszkodik (filozófia, teológia, kánonjog, valamint társadalomtudományok), s két fő iránya lesz (egyetemi és pasztorális felkészítés).

„Egyfajta teológiai torzulás, tehát az egyházat érintő téves gondolkodás vezetett a visszaélések eltussolásához. Ilyen elképzelés például az intézményrendszer védelme. Ahhoz, hogy kilépjünk a csend kultúrájából, azonosítanunk kell e torzulásokat. – magyarázza Karlinj Demasure. 2020 januárjában indul az egyetemi diplomával járó több éves oktatás olyan modulokkal, mint „Szexuális visszaélés, trauma és kísérés”, „A gondozás etikája”, „Etika, hatalom és felelősség”, „A visszaélések teológiai és strukturális dimenziói”. Az egyénileg beiratkozó egyetemisták a helyszínen, illetve távoktatásban is követhetik a kurzusokat.

Kanada egyike azon országoknak, amely vezető szerepet játszik a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozó kutatásokban. A terület legnagyobb specialistái szinte mind kanadaiak: Karl Hanson, Monique Bussière. Mindketten a szexuális bűncselekményt elkövetők visszaesésének problematikájával foglalkoznak.

Az egyetemi képzésen kívül az intézet tanácsadással is szeretné segíteni az egyházmegyéket és a szerzetesközösségeket. „Sok szervezet direktívákat és szabályzatokat adott ki az abúzus elleni harc vagy megelőzés érdekében. De igen gyakran ezek a dokumentumok a könyvtárban kötnek ki, s amikor egy valós esettel találkoznak, sem a püspökök, sem a laikusok nem tudják, hogy mit is kellene tenni, hogyan kellene reagálni. Intézetünk konzultációs lehetőséget kínál fel.” – folytatja a teológusnő.

Miután 2018 augusztusában a Szent Pál Egyetem rektora, Chantal Beauvais értesült Pennsylvania állam főügyésze (USA) jelentéséről — amely 300 pap által elkövetett visszaéléseket összegezte — javaslatot tett egy helyi tudományos központ létrehozására, amely az egyetem kánonjogi fakultása felügyelete alatt állna. „Szeretnénk, ha az intézetünk hatással lenne a katolikus egyházra, ugyanakkor a társadalomra is, mivel munkaterületünk kiterjed a vérfertőzés eseteire, valamint a sérülékeny felnőttekkel szemben háborús helyzetben vagy migráció folyamán elkövetett tettekre.” – húzza alá az új igazgató. A belga teológusnő, aki a vérfertőzésről és az áldozatok lelki kíséréséről írta disszertációját, több mint 25 éve foglalkozik e kérdéskörrel. Korábban több funkciót is betöltött már a Szent Pál Egyetemen. Júniusban szakértőként hallgatta meg a francia katolikus egyházban elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására alakult független bizottság (CIASE), s nemrég tagja lett a kanadai püspöki konferencia kiskorúak védelmével foglalkozó szakbizottságának is.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálata https://www.gyermekvedelemebp.hu/kepzes/ összegezte a témával kapcsolatos hazai illetve külföldi egyházi intézmények által szervezett képzési alkalmakat. 2019 októberében is több szakmai eseményre kerül sor!

  1. Már megrendezett képzések és anyagaik:
  1. Jelenleg is elérhető képzések, konferenciák:

A La Croix cikkéhez kapcsolódó egyéb források:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/romaban-megnyitottak-kiskoruak-vedelmere-letrehozott-kozpontot

http://presence-info.ca/article/academique/abus-sexuels-karlijn-demasure-nommee-directrice-du-nouveau-centre-interdisciplinaire

 
Read 1079 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés