Emberarcú reformok szükségessége

Daniel DiNardo bíboros, Galveston-Huston püspöke, s egyben az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke helyteleníti Donald Trump bevándorlási politikájának újabb intézkedését, mivel „a plébániákon a félelem légkörét teremti meg, valamint elfogadhatatlan szenvedést okoz azon gyermekek ezreinek, akiket a hatóságok elválasztanak családjuktól.”

www.cath.ch 2019.07.17. Jacques Berset

A bíboros „tarthatatlannak” [untenable] nevezte azt az eljárásmódot, amelynek célja a bevándorolni szándékozók elriasztása. A püspöki konferencia elnöke ezért levélben fordult az Egyesült Államok vezetőjéhez, s arra kérte őt, hogy újból gondolja át [reconsider] az amerikai adminisztráció immigrációval kapcsolatos legutóbbi döntését.

Ezentúl a menedékkérelmeket sokkal szigorúbb, sőt kíméletlenebb procedúra alapján bírálják el. Egyes intézkedések, nevezetesen a családok szétválasztása, a közösségekben riadalmat okozott. – jegyzi meg a Vatican News hírportál. Az új törvény szerint azok a bevándorlók, akik az Egyesült Államok területére érkeznek, kizárólag akkor nyújthatnak be menedékkérelmet, ha olyan harmadik, őket biztosan befogadó országba készülnek, amelyet csupán az Államokon keresztül érhetnek el. A Trump-adminisztráció törekvése valójában az érkezni szándékozók lebeszélése, továbbá szeretnék a migráció jelensége okozta terhet más országokba áthelyezni. Guatemalával a közeljövőben megállapodást írnának alá. Azonban az ottani Alkotmánybíróság a szuverenitás elvesztésének kockázata miatt megakasztotta a folyamatot.

„Mind az amerikai, mind a keresztény értékekkel ellentétes azon munkálkodni, hogy megakadályozzuk olyan személyek bevándorlását, akik életüket mentik, valamint családjuk számára biztonságot keresnek.” – írja DiNardo bíboros. Az Egyesült Államok a jövőben elveszítheti vezető szerepét, amelyet a menekültvédelem előmozdítójaként [provider of asylum protection] a nemzetközi közösségben betöltött. A püspöki konferencia elnöke a bevándorlással foglalkozó intézményrendszer emberarcú reformjára hív, amelynek az együttérzés és a méltóság fogalmaihoz kell illeszkednie, s emellett a humanitárius krízis gyökereit kellene kutatnia.

Fordította: Hantos-Varga Márta

További források: http://www.usccb.org/news/2019/19-131.cfm

https://www.vaticannews.va/it/chiesa/news/2019-07/usa-card-dinardo-trump-insostenibile-politica-migranti.html

Megjegyzés: 2019. július 18-án mintegy kétszáz katolikus aktivista gyűlt össze Washingtonban a Capitolium előtt. Az imával összekötött megmozduláson megemlékeztek azokról a gyermekekről, akik határőrizeti fogságban haltak meg. Közülük hetven résztvevő később a Szenátus épületében tiltakozott a július 14-én elfogadott új szabályozás ellen. Őket, köztük papokat és szerzeteseket, a rendőrség kivezette, majd letartóztatta. Eli S. McCarthy, a Georgetown Egyetem professzora szerint az erőszakmentes megmozdulások tovább folytatódnak. A július 18-i #CatholicDayOfAction az első ilyen esemény volt.

A Magyar Kurir cikke: https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/a-migrans-gyermekekert-rozsafuzert-imadkozo-papokat-es-szerzeteseket-tartoztattak-le-az-usa-ban

Az amerikai jezsuiták beszámolója az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=j7xRIxKPhnA

 

 

Read 448 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés