Két püspök nyilatkozata...

Két püspök nyilatkozata a Rio Grande folyóba fúlt menekülők kapcsán – Kitekintő

Venezuelával foglalkozó írásunkban már említettük, hogy jelenleg az amerikai kontinens eddigi legnagyobb népességmozgása zajlik: a gazdasági helyzet kilátástalansága, a munkanélküliség, a szegénység és politikai bizonytalanság miatt százezrek hagyják el otthonukat. Más-más helyi kultúrával rendelkező, de ugyanazon keresztény vallást valló közép- és dél-amerikaiak kelnek útra egy valamivel biztosabb élet reményében. Az egymással szemközt fekvő egyesült államokbeli Brownsville, valamint a mexikói Matamoros püspökei 2019. június 28-án közös nyilatkozatot adtak ki a városaikat elválasztó folyóba fúlt menekülők sorsa kapcsán.

 

Az angol és spanyol nyelvű közleményben Mgr. Daniel Flores és Mgr. Eugenio Lira Rugarcia nem csupán Oscar Alberto Martinez Ramirez és kislánya, a két éves Valeria halálára reagált, hanem „bánattól sújtva” emlékeztek mindazokra, akik hasonló körülmények között vesztették életüket. A főpásztorok egy olyan édesanyát említettek meg, akit három gyermekével együtt szintén e folyó mellett találtak holtan, továbbá felidézték mindazokat, „akiknek nevét csak Isten ismeri”. Évről évre ezrek és ezrek érkeznek Közép-Amerikából, s vállalnak kockázatot az áhított „amerikai álom” megvalósítása érdekében. A püspökök Máté evangéliumából vett sorral üdvözölték azon honfitársaik tevékenységét, akik „testvéreiket, a menekülteket” segítik: „Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” (Mt 7,12) Ezek után az érintett kormányokhoz, valamit az egész társadalomhoz fordultak: „Mindig tudatosítsuk a tényt, hogy a vándorlók ugyanolyan személyek, mint mi, méltósággal és jogokkal rendelkeznek”, továbbá „kezet kell nyújtanunk nekik, valamint segíteni őket, hogy egy jobb jövőt táruljon fel előttük”. Végül Guadalupei Szűzanyához fohászkodtak. Brownsville-ben június 30-án, vasárnap, imavirrasztást rendeztek a fiatal családapa, a 25 éves Martinez Ramirez, valamint kislánya emlékére.

A szimbolikus közös közlemény pár nappal az amerikai püspöki konferencia erőteljes hangvételű kommünikéje után jelent meg. Június 26-án Mgr. Daniel DiNardo bíboros és Mgr. Jo Vásquez, a migrációval foglalkozó bizottság elnöke „mélységes szomorúságukat” fejezték ki. „Ez a fénykép igazságosságért kiált fel az égbe. […] Ki ne nézné e felvételt úgy, hogy közben ne látná annak kudarcát, hogy a migrációs válságra emberséges és igazságos megoldást találjunk?” A püspökök remélik, hogy e kiáltás eljut az amerikai kormányig. „Olyan országnak kell lennünk és maradnunk, mely oltalmat ad az erőszak, az üldözés, a mélyszegénység elől menekülő gyermekeknek és családoknak.” – hangsúlyozzák, s kritikával illetik a migránsoknak kialakított táborokban uralkodó életkörülményeket. „A Kongresszusnak kötelessége kiegészítő anyagi források segítségével biztosítania a fogvatartott gyermekek szükségleteit.” Végül aláhúzzák, hogy „lehetséges és szükséges a menekültek gyermekei, s ezzel párhuzamosan honfitársaink védelme és biztonsága felett is őrködni, s egy olyan hatalmas ország, mint a miénk, képes mindkét feladatnak megfelelni.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Kiegészítő forrás:

Read 1555 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés