Szentmisével ünnepelték a Kaposvári Egyházmegye védőszentjét

2022. június 27-én, Szent László királynak, a Kaposvári Egyházmegye védőszentjének ünnepén Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét megelőzően rekollekcióra hívták az egyházmegye papságát, melyen Szocska A. Ábel OSBM nyíregyházi püspök tartott előadást.

img002

A görögkatolikus püspök tanításában a keleti és római rítus közötti különbségekről beszélt, illetve a papi hivatás megéléséről a keleti egyházban.

A rekollekciót követően a papság átvonult a Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisére. – Az embert nem a születés, a földi rang avatja előkelővé, hanem a szellem és a jellem – kezdte prédikációját Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök. – A mai ünnepen Szent Lászlót állítjuk lelki szemeink elé. Az ő szellemét, jellemét. Ki is volt ő valójában? Mit jelent ő számunkra napjainkban?

img006

Ő az a szentünk, aki a nagyapjának a megvakítóját, elüldözőjét szentté avattatta. Micsoda jellem ez! Példaértékű. Ehhez valószínűleg nagy szüksége volt az alázatra. Harcosként karddal, bárddal a kezében, lovagkirálynak nevezzük őt. Fegyelmezett és következetes ember volt, igazi vezető. De pont a vezetőknek kell, hogy legyen az egyik legjellemzőbb vonása az alázat. Igazán a nagy emberek tudnak alázatosak lenni. Alázat kellett ahhoz is, hogy – ahogyan a képes krónika leírja – sosem viselte a koronát, mert azt mondta, hogy a mennyei koronára vár. Alázatra volt szüksége ahhoz, hogy erős kézzel kormányozzon, s ez kell, hogy legyen példa számunkra is.

Az, aki vezetőkent nem alázatos, nincs tisztában azzal, amit a Szentírás elmond: a hatalmat a vezetők felülről kapják. Legyen az egy nagymama, aki erős kézzel összefogja a családot, a hatalmát fentről kapta. Legyen az egy vállalkozó, aki azt gondolja, jól létrehozott valamit, működtet egy vállalkozást. Téved, ha azt gondolja, hogy azt nem odafentről kapta. Vagy politikusaink, akik hatalmat kaptak, hogy kormányozzák az országunkat, tévednek, ha azt hiszik, hogy a hatalmat nem fentről kapták hozzá.

img019

Ha mi, püspökök, papok nem vagyunk tisztában azzal, hogy fentről kaptuk hatalmunkat, akkor nem vagyunk méltóak a feladatra. A Szentírás szépen beszámol arról, hogy „nincs hatalom mástól, csak Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett”. Jézus azt mondja tanítványainak: „hatalmat adtam nektek. Hatalmat arra, hogy betegeket gyógyítsatok, kígyókat, skorpiókat vegyetek a kezetekbe és nem fog nektek semmi sem ártani. Azt mondja azonban Jézus, hogy ne ennek örüljünk, hanem annak, hogy nevünk fel van jegyezve a mennyek országában – fogalmazott Szocska A. Ábel prédikációjában.

A teljes szentmise megtekinthető:

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 2010 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés