Családi Napot szerveztek Bárdudvarnokon

A Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódva Egyházmegyei Családi Napot szerveztek Bárdudvarnokon, a Petörke tó völgyében 2022. június 25-én.

img003

A kora délelőtti óráktól kezdve folyamatosan érkeztek a családok, akiket a kaposvári Katolikus Zeneiskola hangversenye fogadott. A Családi Nap területén felállított sátraknál az egyházmegyében működő és szolgáló lelkiségi mozgalmak és közösségek mélyebb megismerésére nyílt lehetőség. A fiatalokat az Antióchia és a Barcsiókia lelkes csapata beszélgetésre és játékra hívta, arrébb a Házas Hétvége lelkiségi mozgalommal, a Magyar Schönstatt Családmozgalommal és az Emmánuel Közösséggel lehetett találkozni. „Az élet Isten ajándéka!” – hangsúlyozták az életvédelem sátránál, ahol a témával kapcsolatos kiadványok mellett a magzat fejlődésének állomásait is szemléltették.

img035

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom által működtetett „bizdramagad.hu” weboldal is bemutatkozott a családi napon. A honlapon található egyedi, tematizált ajánlásgyűjteményben az emberi életút sokféle kihívásával kapcsolatban kínálnak valós, gyakorlati segítséget. Pár lépéssel arrébb, a „meghallgatlak” sátornál lehetőség nyílt szentgyónásra és lelkibeszélgetésre is.

img006

A délelőtt folyamán Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét, aki prédikációjában a házasságról és a valóság szeretetéről beszélt. – A házasság és a család egyszerre hivatás és küldetés, a szeretetben való növekedés tere. Egyikük sem kész, amikor házasságot köt és családot alapít. Fokozatosan növekednünk kell a szeretetben, melynek fontos része a valóság elfogadása és szeretete – hangsúlyozta prédikációjában a megyéspüspök.

A teljes prédikáció meghallgatható:

A nap folyamán változatos programokkal készültek a szervezők. A legkisebbeket gyermekfoglalkoztatásra várták, ahol a kézműves programok, a mese és mozgásos játékok mellett az ugrálóvárat és a csúszdát is birtokba vehették a kisgyermekek. A nagyobbakat rekesz- és kötélmászás várta, majd a délután folyamán apa-fia focibajnokságot szerveztek.

img034

A családok a kilenc állomásból álló családi-kihívást is teljesíthették, illetve a párok végigsétálhattak a tizenöt állomásból álló házaspárok-útján, ahol az egyes állomásoknál a házasság fontos eseményeiről, feladatairól, korszakairól beszélgethettek.

A délután folyamán Béri László Renátó atya tartott előadást, aki a kapcsolódás misztériumáról fogalmazta meg gondolatait. – A család kapcsolódások rendszere. Mi, emberi személyek mindenekelőtt kapcsolódni akarunk a másik emberhez. „Nem jó az embernek egyedül” – ahogyan ezt már a Teremtő is megmondta Ádámnak. Azért nem, mert az Istennek sem jó egyedül és ő sincs egyedül. Mindenki kapcsolódni szeretne valamilyen formában. Hogyan lehetséges, hogy a másik személyhez egy még tisztább, még elkötelezettebb, szeretetteljesebb módon kapcsolódjak?

img047

A kapcsolatokban élt élet alapja az istenképünk, illetve az énképünk. Az, hogy milyen képet alkotok magamról az agyamban és az érzelmeimben. A másik emberhez való viszonyunk gyakorlatilag nem más, mint az istenképünknek és az énképünknek az összeolvadása. Ahogy Istent elképzeljük, hozzá viszonyulunk, és ahogy magunkhoz viszonyulunk, az gyúródik össze és adja ki a mellettünk lévő emberhez való kapcsolódás minőségét – fogalmazott Béri László Renátó, akinek előadását követően zenés dicsőítéssel zárult a Kaposvári Egyházmegyei családi Nap.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1475 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés