„Küldetésünk van az evangelizációra!” – akolitusavatás Kaposváron

2022. június 18-án Varga László megyéspüspök akolitussá avatott tizenöt jelöltet a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

 img045

 

A jelöltek az avatást megelőzően részt vettek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ egyéves akolitusképzésén, ahol többek között olyan témákkal ismerkedtek, mint a közösségépítés, a közösségformálás, az ószövetségi- és újszövetségi ismeretek, illetve az evangelizáció. A jövőben az akolitusok saját plébániáikon kapcsolódnak be a közösség építésébe, pap távollétében igeliturgiát végeznek, illetve segítséget nyújtanak az áldoztatásban is.

– Küldetésünk van az evangelizációra! – hangsúlyozta a prédikációjában a megyéspüspök. – Akkor kezdünk el igazán evangelizálni, amikor betölti a szívünket az evangélium, az örömhír oly mértékben, hogy erről nem akarunk hallgatni. Rajtunk is múlik, hogy mennyien üdvözölnek és hányan fognak hallani Jézus Krisztusról. Nélküle nincs üdvösség. Ha nem hallanak Jézus Krisztusról a környezetünkben, vagy hazugságokat hallanak róla, akkor mulasztással vétkeztünk.

img005

Mi, megkeresztelt katolikusok nem vállaljuk fel a felelősségünket abba az irányba, hogy egyre többen ismerjék meg a mi Urunkat, Jézus Krisztust, megismerve az igazságot és esélyt kapva arra, hogy a mennyországba jussanak. Nekünk még nem fáj, hogy mennyien járnak a kárhozat és a sötétség útján. Hogy mennyien bedőlnek a hazugságoknak, legfeljebb a sopánkodásig jutunk el. A reményteli ebben a helyzetben az, hogy egyre többen vannak, és remélem, egyre többen lesznek világi katolikus testvéreink, akik átérzik ennek a felelősségnek a súlyát. Azt, hogy rajtatok is múlik, hogy abban a közösségben, ahol éltek, hányan fogják megismerni Jézus Krisztus.

Kiknek és hogyan beszéltek róla? Ha hallgattok, akkor nem teljesítitek a küldetéseteket. Boldog vagyok, hogy miközben fogy a papok száma, egyre többen hallják meg Isten hívó szavát. Nem sopánkodnak, hanem segíteni akarnak, vállalva a képzést és az avatást, s az ezzel járó küldetést. Ma, itt ebben a szentmisében ennek lehetünk tanúi.

img006

Nagyon örülök annak, hogy Ferenc pápa lehetővé tette, hogy nőket is akolitussá avassunk. Bár sokan félnek ettől, mert sokan félnek az egyházban a változástól, de a mennyei Atya, az Úr Jézus Krisztus és a Szentlélek is mindig változást akar. Az egyház mindig reformra szorul. Minden korban, minden történelmi helyzetben és most is. A változástól nem félni kell, hanem elfogadni és felismerni az idők jeleit, hogy miként tudunk jelen korunkban evangelizálni és átadni az örömhírt Somogyban és Dél-Zalában az embereknek. Ezeknek a testvéreinknek nem csak az lesz a feladatuk, hogy igeliturgiákat tartsanak és áldoztassanak, vagy szükség esetén temetést végezzenek. Ennél sokkal többre szól a küldetésük. Ott, ahol az egyház által felavatva élnek, tanúságot kell tenniük az örömhírről, az evangéliumról.

Ha bárki beszélni kezd az evangéliumról, azonnal nagyító alá kerül az élete. Vizsgálni fogják, hogy vajon a szeretet embere-e, vagy csak szövegel? Ezért nagy a felelősség, de a Szentlélek, akit elküldött nekünk az Úr Jézus Krisztus, mindenkit képessé tesz arra, hogy beszéljen az örömhírről olyan mértékben, amilyen mértékben beölti a szívét. Elsősorban nem nagy tanulmányokra van szükség, hanem szenvedélyes, Isten iránti szeretetre, mert azok tudnak igazán tanúságot tenni, akik szenvedélyesen szeretik az őket szenvedélyesen szerető Istent.

img007

Ha valakit szeretünk, arról nagyon könnyen beszélünk és jókat, szépeket fogunk mondani. Másoknak is ajándék lesz az, amit elmondunk. Ilyen egyszerűnek tartom az evangelizációt. Szeressetek bele Krisztusba, a mennyei Atyába, s a Szentlélek segítségével beszéljetek erről a kapcsolatról! Bárcsak minden paptestvéremnek betöltené annyira a szívét az örömhír és a Krisztus iránti szeretet, hogy ne akarna tudni másról, csak Krisztusól, és csak róla akarna beszélni azért, hogy másokat megnyerjen Krisztusnak. Ugyanezt kérem a diakónusoknak és az akolitusoknak is, de ugyanerre van szüksége a hitoktatóknak is. Nem tananyagot hirdetünk, hanem az élő Krisztust! Ehhez szükség van tanúkra! Nagyon bízom abban, hogy azok az akolitustestvéreim, akiket most felavatunk, hiteles tanúi lesznek Krisztusnak és az Ő örömhírének, evangéliumának. Szeressétek nagyon, jobban, mint eddig Krisztust! Szenvedélyesen szeressétek és akkor könnyen fogtok tanúságot tenni róla! – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

A teljes szentmise megtekinthető:

 

2022 szeptemberétől újból akolitusképzést szervez a Joppé Evangelizációs Központ a Kaposvári Egyházmegyében. Jelentkezni a szükséges dokumentumok leadásával lehetséges, a püspökségi evangelizációs irodába Udvardy Márton részére, valamint e-mailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, legkésőbb 2022. július 20.-ig.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 2030 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés