„Tanúságot kell tenned arról, hogy milyen jó katolikusnak lenni!” – Te Deum a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Hálaadó szentmisével ünnepelték a tanítási év végét a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban 2022. június 9-én. A szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

img017

– Ma az Egyház Jézust, mint örök főpapot ünnepli – kezdte prédikációját a főpásztor. – Olyan főpapunk van az Úr Jézus Krisztusban, aki azért jött, hogy felébressze a hitet Isten irántunk való szeretetében, hogy mindannyian merjünk hinni Istenben, aki maga a szeretet. Isten szeretetből teremtette meg ezt a világot és szeretetből ajándékozott oda mindent az embereknek, hogy ezen a világon teljes életet élhessenek. Szeretetből kinyilatkoztatta üzenetét az embereknek, elmondta, hogy miként kell teljes életet élni ebben a világban, melyet tőle kaptak ajándékba. Szeretetből zarándoktársa lett népének és a szeretetben elment a végsőkig. Egyesült azokkal, akiket szeret.

img011

Ez történt az utolsó vacsorán, amiről az evangéliumban hallottunk és ez ismétlődik meg ebben a szentmisében is. Annyira szeret bennünket az Isten, hogy szeretetből egyé válik velünk, s odaadja magát egészen azoknak, akiket szeret.

Ha Isten a szeretet, akkor te vagy a szeretett, akit Isten nagyon szeret. Csak a tanév fejeződik be, de a kereszténységed nem. Nem fejeződik be az imaéleted, melyet ugyanúgy folytatnod kell, ahogyan eddig; vagy ha eddig nem gyakoroltad, akkor meg kell újítanod. A szünetben lesz lehetőséged, hogy megújítsd az Istennel való kapcsolatodat.

Csak a tanév fejeződik be, a küldetésed nem. Mivel keresztény vagy és ebben az iskolában tanulsz, küldetésed van. Tanúságot kell tenned arról, hogy milyen jó katolikusnak lenni. Rajtad van a világ szeme! Pontosan tudják, hogy hol tanulsz és figyelik, vajon más vagy-e? A cselekedeteid, viselkedésed, a beszédstílusod vajon más-e, mint azoké, akik nem katolikus iskolában tanulnak?

img021

Nem sokszor foglalkozunk a küldetésünkkel, de nektek küldetésetek van. A tanulás és a tanév befejeződik, de a kereszténységedben nincs szünet. Ahogy a Szentlélek egy pillanatig nem tart szünetet a veled való kapcsolatában, s állandóan veled van, ugyanúgy neked sem szabad szünetet tartanod, sőt, tanúságot kell tenned. Növekedjetek ebben a néhány hónapban tovább a szeretetben! – fogalmazott a megyéspüspök.

img022

A szentmise végén Varga Bálint igazgató értékelte az elmúlt évet. – Kedves diákok! Az oktatás alsó szintjét elhagyva az egyéni döntés, felelősség egyre fontosabbá válik. A szabad akaratotok fegyelmezett, jó irányba történő használatával tudtok eredményt elérni. Minden nehézség ellenére azt gondolom, hogy az iskola, s ez az iskola egy boldog és biztonságos hely. Gondoljátok meg, mennyire törékeny és bizonytalan a körülöttünk lévő világ, s mennyire nem uralja az ember. Jöhet bármikor természeti katasztrófa, vagy gazdasági válság. Örüljetek, hogy iskolába járhattok, s hogy a Katolikus Iskola diákjai lehettek! Az itt kapott tudás, hit, értékrend és készségek megerősítenek benneteket, hogy az iskola utáni időszak kihívásait jól álljátok – fogalmazott az igazgató.

A teljes szentmise megtekinthető:

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 774 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés