Te Deum a Szent Margit Katolikus Óvodában

2022. június 3-án Varga László megyéspüspök mutatta be a Szent Margit Katolikus Óvoda év végi hálaadó szentmiséjét a kaposvári Szent Margit-templomban.

img020

– Köszönöm, hogy igent mondtatok gyermekeitek életére – szólt a szülőkhöz prédikációjában Varga László megyéspüspök.

Ez nem is olyan természetes napjainkban. Köszönöm, hogy igent mondtatok, s hogy vállaltátok szeretetben nevelve őket. Jézus megkérdezi Pétert, hogy „szeretsz-e engem?” Lehet, hogy a jelenlévő házaspárok sokszor felteszik ezt a kérdést a másiknak, vagy maguknak azt a kérdést, hogy szeretem-e a másikat? Tegyétek teljessé az örömben a gyermekeitek életét azzal, hogy megújítjátok a szereteteteket.

img003

Két egyszerű dolgot javaslok ehhez. Az első, hogy gyakoroljátok a megbocsátást és a kiengesztelődést. A Szentírás azt írja, hogy „ne nyugodjon le a nap haragotok felett”. A harag önmagában nem bűn, csak egy érzés. Akkor lesz bűn, ha nem lesz belőle megbocsátás, kiengesztelődés. Gyakoroljátok és mutassatok példát, ha azt szeretnétek, hogy a gyermekeitek is megtanulják ezt. Minden gyermek mintakövető, s ha látja, hogy a konfliktusokat lehet rendezni megbocsátással, akkor a saját házasságában is ezt fogja gyakorolni.

A másik pedig, tudom, hogy szeretitek egymást, de szeressétek egymást még jobban. Ajándékozzátok oda magatokat a másiknak. Azokon a területeken különösen, melyeket kisajátítottatok. Például az időmből, pénzemből nem adok a másiknak, vagy az életem bizonyos területeit fenntartom magamnak. Ebbe a másik ne szóljon bele. Ajándékozzátok jobban oda magatokat, mert akkor mindig növekedni fog a bennetek és köztetek lévő szeretet.

img013

A gyermekektől pedig azt kérem, hogy minden nap köszönjétek meg a Jóistennek, hogy vannak szüleitek. Nagyon sok árva gyermek van, akinek nincsenek szülei, s kénytelenek nélkülük felnőni. Ti hálát adhattok, hogy vannak szüleitek, ezért újra és újra ajándékozzátok meg őket a mosolyotokkal és azzal, hogy igyekeztek jót tenni és jók lenni – fogalmazott a főpásztor.

 

A hálaadó szentmisét követően a gyermekek és a pedagógusok adtak ünnepi műsort, majd a ballagó óvodások búcsúztatásával zárult az ünnep.

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

 
Read 481 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés