„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű” – engesztelő imanap Homokkomáromban

2022. május 13-án, a kegyhely engesztelő napján Varga László megyéspüspök a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban mutatott be szentmisét, melyet hálából ajánlott fel az elmúlt öt év püspöki szolgálatáért, illetve a Jó Pásztor Imaközösség tagjaiért.

img019 

A megyéspüspök prédikációjában a szelídségről, alázatosságról és irgalmasságról elmélkedett.

– Milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják – kezdte prédikációját a megyéspüspök. – Jézus három dologról mondja kifejezetten azt, hogy meg kell tanulnunk. „Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” Egy másik helyen: „tanuljátok meg, mit tesz az: irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Isten ismereteit inkább, mint engesztelő és égő áldozatokat.”

Alázat, szelídség és irgalom. Nekünk, keresztényeknek az úr Jézus Krisztus a mérték, a mérce és a minta mindenben úgy, ahogyan a Szűzanyának is. Ő volt Jézus első tanítványa, jóval előbb ismerte Jézust, mint a tanítványok, jóval előbb hallgatta és szívébe véste szavait, s követte.

img005

„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok.” Az erőszak világában élünk. Sokszor úgy tűnik, különösen azoknak, akik sokat hallgatnak híreket, hogy ezt a világot az erőszak irányítja. Most, hogy a szomszédunkban dúl a háború, nehéz nem gondolni erre. Azonban Jézus szava ebben a helyzetben is fontos és meg kell tanulnunk, hogy mit jelent szelídnek lenni az erőszak világában.

Minden erőszak, békétlenség az ember szívében kezdődik. Hiába sopánkodunk, méltatlankodunk a pusztítás láttán, amíg a szívünkben megosztottság és harag van, mi is részesei vagyunk a világot átjáró erőszaknak és békétlenségnek. Amíg megtűrjük a szívünkben a megosztottságot és az ítélkezést embertestvéreink felett, s amíg nem indulunk el a haragtól a megbocsátáson át az ellenség szeretetéig, addig mi is részesei vagyunk a háborúnak, csak nem ott, hanem itthon.

img004

Jézus arra kér bennünket, hogy tőle tanuljunk szelídséget. A szelíd lemond az erőszakról, s arról, hogy másokat áldozattá tegyen. Követi Jézus példáját, aki saját magát tette szeretetáldozattá, senki mást nem áldozott fel, nem pusztított, csak saját magát tette áldozattá. Csak így lesz békesség. Jézus Krisztus odaadta magát ajándékul, s az általa teremtett békét adja nekünk minden szentmisében.

A békességteremtők, akiket Jézus boldognak hív, mert Isten fiai; és a szelídek, akiket szintén boldognak hív Jézus, mert övék a föld, ismerik a szeretetáldozat békességteremtő és szelíddé tevő ajándékát. Kérjük a Szűzanyát, hogy imádkozzon értünk és segítsen nekünk, hogy elinduljunk a haragtól, a gyűlölködéstől, a megosztott szívtől a békességteremtés, az egység, a szelídlelkűség irányába – fogalmazott a főpásztor.

A teljes szentmise megtekinthető:

A szentmisét követően a zarándokok és a papság eucharisztikus körmenetre indult a templom körül, majd a kegytárgyak megáldásával és Szentségimádással zárult az engesztelő nap.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1284 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés