„Krisztus papja, légy azzá, aki vagy!” – Krizmaszentelési szentmise Kaposváron

Nagycsütörtök délelőtt Varga László megyéspüspök a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatta be a szentmisét, melynek keretében sor került a keresztelendők és a betegek olajának; illetve a keresztség, bérmálás és egyházi rend kiszolgáltatásakor használatos krizma megszentelésére.

img008

– Kedves Paptestvérek! Köszönöm, hogy vagytok! Hálát adok a Jóistennek, hogy kiválasztott benneteket és hálát adok azért, hogy elfogadtátok ezt a kiválasztást – kezdte prédikációját a megyéspüspök.

– Hálát adok azért, hogy igent mondtatok Isten kiválasztó szeretetére és válaszolni akartok erre a szeretetre. Hálát adok minden áldozatotokért, amit az Egyházmegyéért, a rátok bízott testvérekért és különösen a szegényekért hoztok. Hálát adok minden felajánlásotokért, az imáitokért, nemcsak a zsolozsma végzéséért, hanem minden imáért, amivel hozzájárultok Isten országának láthatóvá tételéhez a mi Egyházmegyénkben. Hálát adok a küzdelemitekért, a nehéz órákért, a megpróbáltatásokért és az újrakezdésekért.

img010

Tele van a szívem hálával értetek és miattatok! Jó együtt szolgálni veletek a Kaposvári Egyházmegyében! Hálát adok minden olyan tettetekért, szavatokért, amivel az egységet építitek és szolgáljátok!

Szellemi harc van, s a gonosz mindent megtesz azért, hogy megosztottságot, zűrzavart és káoszt teremtsen nemcsak a világban, hanem az Egyházban is. Küzdenünk kell azért, hogy megvalósuljon Jézus vágya, imája, amikor az egységünkért imádkozott.

A legnagyobb botrány a világ szemében a keresztények megosztottsága. A köztünk, papok között megjelenő megosztottság is mindig botrány. Külön hálás vagyok azért, ha az egységet építitek tovább egymás között, a hívekkel és velem is. Csak együtt, egységben tudjuk megdicsőíteni a mennyei Atyát a szolgálatunkban.

img014

Krisztus papja, légy azzá, aki vagy! Többre szenteltek bennünket, mint hivatalvezetésre. Többre szenteltek bennünket, mint hitoktatásra, szociális munka végzésére, az építkezések lebonyolítására. És még a közösségépítésnél is többre szenteltek bennünket! Krisztus papja, légy azzá, aki vagy!

In persona Christi! Alter Christus”-ként nemcsak az örömhírt, az evangéliumot kell megjelenítenünk, hanem magát Jézus Krisztust. Amikor hozzánk fordulnak az emberek bármilyen ügyben, Istent keresik még akkor is, ha ez nem hangzik el. Szentelésünk révén hatalmunk van arra, hogy megjelenítsük Krisztust. Arra, hogy ugyanaz a lelkület legyen bennünk, amely Krisztus Jézusban volt. Ugyanaz a Szentlélek dolgozik a mi szívünkben is, aki Krisztusra kiáradt. Ezért van esélyünk krisztusivá válni. Van esélyünk szent pappá válni, mert a Szentlélek ott van a mi szívünkben is.

img016

Hálát adok mindenkiért, aki hisz a Szentlélek újjáteremtő erejében és hallgat az Ő indításaira, s együttműködik a Szentlélekkel, hogy az Atya akarata valósulhasson meg közöttünk. Nekünk nemcsak a szentségkiszolgáltatásunk, a prédikációnk, a hittanóránk, a betegellátásunk üzenet. Mi magunk vagyunk az üzenet. Krisztus papja, légy azzá, aki vagy! – zárta prédikációját a főpásztor.

A megyéspüspök szavait követően az egyházmegye papjai megújították a szentelésükkor tett ígéreteiket, majd megszentelték a keresztelendők (katekumenek), és a betegek olaját, valamint a krizmát.

img032

A szentmise teljes egészében megtekinthető a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió Youtube csatornán.

Fotó: Kling Márk

2022. 04. 14.

 
Read 1723 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés