„Az egyház él!” – Egyházmegyei Bérmálkozó Lelkinapot szerveztek Kaposváron

Két éve született meg az igény, azonban a világjárvány miatt csak idén adódott lehetőség az Egyházmegyei Bérmálkozó Lelkinap megszervezésére Kaposváron. A hagyományteremtő alkalmon mintegy háromszázan vettek részt, a bérmálás szentségére készülő fiatalok hitoktatóikkal, illetve plébánosaikkal érkeztek az egyházmegye szinte minden területéről.  

 img011

– Az egyház él, s ezt szerettük volna megmutatni azoknak a fiataloknak is, akik most készülnek a bérmálás szentségének felvételére – fogalmazott Kisiván Csaba plébániavezető lelkész, az egyházmegye ifjúsági referense, majd hozzátette: megszületett a szervezőkben a vágy, hogy a lelkinapon az egyházmegyében működő ifjúsági közösségek szolgáljanak azzal az üzenettel, hogy a bérmálás szentségének felvétele után is van élet az egyházban. Az alkalom szervezésében és lebonyolításában közreműködött mintegy hetven segítő a barcsi Barcsiókia, a nagykanizsai Antióchia, a kaposvári Donneri Ificsoport és a siófoki plébániaközösség fiataljai voltak.   

img037

A lelkinapon Kisiván Csaba előadásában Isten működéséről az életünkben és a Szentlélek jelenlétéről beszélt. Hangsúlyozta: ne essünk kétségbe, ha nem volt még nagy istenélményünk a bérmálás után. Mindent Istennek a felénk irányuló szeretete motivál. A feladatunk keresztényként elsősorban nem kötelességek teljesítése, hanem sokkal inkább az, hogy kapcsolatban legyünk a mennyei Atyával, s hogy vágyjunk kapcsolatban lenni azzal az Istennel, aki előbb szeretett minket, s aki szeretetből odaadta önmagát értünk. Húsvét közeledtével beszélt a megváltásról, mint a szeretet jeléről, majd az előadást követően a fiatalok kiscsoportos beszélgetés formájában dolgozták fel a hallottakat.

img038

A délután folyamán közös ebéd, majd játék következett, melyet követően egy fiatal tett tanúságot a bérmálás szentségében megélt élményeiről. A tanúságtételt követően a csoportok a Nagyboldogasszony-székesegyházban zenés szentségimádáson, majd püspöki szentmisén vettek részt.

img011

Varga László megyéspüspök egy lelkes, imádságra buzdító prédikációval zárta az Egyházmegyei Bérmálkozó Lelkinapot. A szentségimádás és a szentmise teljes egészében megtekinthető lejjebb:

Fotó: Farkas Máté, Kling Márk

 
Read 1427 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés