Áldás a megújult Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központra

Immáron egy évtizede várja a Kaposvári Egyházmegye festői környezetben lévő Porta Pacis Lelkigyakorlatos Háza a lelki feltöltődésre vágyókat Kaposszentbenedeken. Az elmúlt időben folyamatos bővítésen esett át az épületegyüttes, mely most egy százfős konferenciaközponttal és hat apartmanházzal bővült.  A lelkigyakorlatos központot március 25-én áldotta meg Varga László megyéspüspök.

img011

Az elmúlt években egy csodának lehettünk tanúi – fogalmazott Mester Balázs Bárdudvarnok polgármestere. – Egy olyan infrastruktúra épült fel itt a határban, hogy mindenki elcsodálkozik rajta.  Azonban nem csak az épületek gyarapodtak, hanem a lelkiség is, amely sugárzik és hatással van az itt élőkre, és lassan, csendesen jó irányba tereli őket. Hiszek a gondviselésben, hiszem, hogy azért jött létre ez a lelkigyakorlatos központ, mert nem csak az idelátogatóknak, hanem nekünk is szükségünk van arra, hogy lassan, csendben mi is épüljünk, fejlődjünk, és valami újat tudjunk mutatni a környezetünknek.

img010

„Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete” – idézte a Szentírás szavait Szászfalvi László országgyűlési képviselő, majd elmondta: az egyházakra nemzetmegtartó erőként tekintenek, és ezt a nemzeti hitvallást rögzítették az új Alaptörvényben is. A képviselő hangsúlyozta, hogy a mostani viszontagságos időkben békére van a legnagyobb szükség, a bárdudvarnoki lelkigyakorlatos központba érkezők pedig biztosak lehetnek abban, hogy ezen a helyen számukra a lelki béke megadatik.

img009

A bencések által a Kaposvári Egyházmegye részére 100 évre használatba adott ingatlanegyüttesben Világos Krisztián katolikus plébános vezeti a központot, amely eddig 99 főt tudott befogadni és ellátni, és ahol évente 3 ezer ember fordul meg. A ház alapköveit egykoron Váli Ancilla bencés nővér rakta le. A legutóbbi bővítés alkalmával épült meg a most megáldott, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, a hat, egyenként 4x2 fő elszállásolására alkalmas apartmanház, valamint az a három, erdőszéli remeteház, melyek 12 fő részére kínálnak helyet az elcsendesedéshez.

Világos Krisztián bárdudvarnoki plébános, a központ vezetője beszédében felidézte a lelkigyakorlatos ház történetét. Kiemelte, hogy igyekeztek olyan kompromisszummentes helyet létrehozni, ahol a magas minőség és az ellátás színvonala biztosítja azt, hogy semmi se terelje el a figyelmet a lényegről, és a lelki feltöltődésről. 

img007

Varga László megyéspüspök ünnepi köszöntőjében az egyház közösségépítő szerepét hangsúlyozta, amely az egységet építi egy megosztott világban. Mint mondta, az egyháznak vonzónak kell lennie. Elmondta, hogy az egyházmegyei lelki élet egyik központja volt eddig is, és lesz a jövőben is a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház a hozzá tartozó központtal. A püspök kiemelte, a létesítmény nem csak a hívőket és a lelkigyakorlatokra érkezőket várja, hanem mindenkit, aki elcsendesedésre vágyik. Az ünnepi köszöntőt követően a főpásztor megáldotta a lelkigyakorlatos központot. 

Fotó: Kling Márk

 
Read 1259 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés