Egészségügyi szakdolgozóknak tartott előadást Varga László megyéspüspök

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Somogy megyei területi szervezetének meghívására mintegy háromszáz szakdolgozó gyűlt össze a kaposvári Hotel Dorottya báltermében.

img001

Az alkalmon Szabó Gyuláné a MESZK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Dér Tamás alpolgármester mondott köszönetet a megye mintegy 1450 egészségügyi dolgozójának.

img003

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az egészségüggyel kapcsolatos aktualitásokról, illetve az elmúlt időszakról beszélt, valamint bemutatta a kamara tevékenységét.

Az elnök szavait követően Varga László megyéspüspök osztotta meg gondolatait. – Bár nem vagyok az egészségügyben, mégis nagyon szorosan kapcsolódik az a munka, amit önök és mi végzünk – kezdte előadását a főpásztor, aki elmondta: a Jóisten szorosan összekapcsolta életét és hivatását a sebzett, sérült, peremre szorult emberekkel.

img002

– Számomra az ember test, lélek és szellem. Van egy testi részünk, amely látható, s amivel nagyon sok dolgunk van; létezik egy pszichológiai, lelki részünk; illetve mindenkiben ott a spirituális, szellemi rész is. Ez utóbbi a mi területünk, s ha a háromból bármely megbetegszik, az kihatással van a másik kettőre. Ha valaki fizikailag beteg lesz, annak a lelke és a spirituális része is megbetegszik. A spirituális részt egyszerűen úgy fejezném ki, hogy az Istennel való kapcsolat. Ha ez a terület betegszik meg, akkor sokkal nehezebben megy a hit, az ima, s nehezebben talál kapaszkodókat az ember.

Annak is van spirituális része, aki nem hisz Istenben, s aki azt mondja, hogy az ember csak test és lélek. Gyermekkoromban volt idő, hogy csak a test volt. Nem lehetett beszélni a pszichológiáról, mint tudományról, mert az sarlatánságnak számított. Ma már mindenki tudja, hogy rengeteg pszichoszomatikus betegség létezik, s hogy mennyire összefügg a test és lélek. Én pedig tudom – mert lassan negyven éve gyóntatok, beszélgetek és hallgatom az embereket –, hogy mennyire meghatározza a testi-lelki dolgainkat és a személyes kapcsolatainkat a spirituális rész, ahol jelen van a kegyelem, az Istennel való kapcsolat, és jelen van a bűn.

Minden álmom az, hogy egy olyan ház születhessen meg – ezen már dolgozom és lassan meg is valósulhat –, ahol az egész embert gyógyítjuk. Nem csak a fizikai, vagy pszichológiai részét, hanem a spirituális részt is. Mindenkiben. Ez a spirituális rész az ima és a kegyelem területe, az Istennel való kapcsolat.

Szorosan meghatározza a viselkedésünket, az egymással való kapcsolatunkat és az önmagunkkal való kapcsolatunkat is, hogy hiszünk-e, vagy sem. Van-e Isten, vagy nincs Isten? Ha hiszek Istenben, egészen másként fogok viszonyulni az embertársaimhoz, mint ha nem hiszek. Más szabályokat fogok követni.

Test, lélek és szellem. Ez a három szorosan összetartozik, s nagyon remélem, hogy megvalósulhat egy olyan hely, ahol a három szakterület, a fizikai, pszichikai és spirituális orvoslás együtt működhet. Ezen dolgozom – fogalmazott a megyéspüspök, majd a személy tiszteletéről és a gyengédségről beszélt.

A teljes előadás meghallgatható ITT.

Fotó: Kling Márk

 
Read 510 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés