Hitoktatói továbbképzést tartottak Bárdudvarnokon

A Kaposvári Egyházmegye hitoktatói számára tartottak továbbképzést 2022. március 5-én, a bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban. Az alkalom szentmisével vette kezdetét, melyet Székely János szombathelyi megyéspüspök és Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be.

img 024

– A nagyböjt út a húsvét titka felé, a szeretet titka felé – kezdte prédikációját a szombathelyi megyéspüspök. – A világ szeretetből lett. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek örök szeretetéből, örök életátadásából. Az Atya szüntelenül átad mindent a Fiúnak, öröktől fogva mindörökké szüli őt. Az istenség teljességét úgy birtokolja, hogy adja. Semmit nem tart meg önmagának. Talán lehet azt mondani, hogy az Atya szegény. Mindent szüntelenül átad. A szeretet örök extázisában él. Az Atya olyan, mint a nap: minden fényt folyamatosan sugároz. A fiú olyan, mint a tükör, mely mindent befogad, s azonnal mindent visszaajándékoz, semmit nem tart meg önmagának. A Szentlélek maga a fény, aki árad Atya és Fiú között. Ebből a titokból van a világ. Az atommagok és elektronok táncából. A férfi és a nő szerelme, a nevető gyermekarcok, a nyíló virágok. Szeretetből vagyunk, s arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, s hogy az életünket ajándékká tegyük.

Szülőnek és hitoktatónak lenni azt jelenti, hogy megpróbálunk bevezetni valakit ebbe a titokba, misztériumba – fogalmazott Székely János szombathelyi megyéspüspök, aki a szentmisét követően „Eucharisztia a Bibliában” címmel tartott előadást.

A főpásztor előadását követően a hitoktatók közös ebéden vettek részt, majd a délután folyamán kiscsoportos beszélgetés formájában osztották meg a témával kapcsolatos gondolataikat.

Az előadás megtekinthető:

Székely János - Eucharisztia a Bibliában című előadása 1. rész:
Székely János - Eucharisztia a Bibliában című előadása 2. rész:

Fotó: Kling Márk

 

Read 952 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés