„Kaposvár Város Díszpolgára” címben részesült Varga László megyéspüspök

Január 23-án, Kaposvár város napján ünnepi közgyűlést és gálaestet tartottak a Csiky Gergely Színházban. A hagyományokhoz hűen az ünnepségen ismerték el mindazokat, akik kiemelkedő munkájukkal szolgálják a várost.

image011

A „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntető címet 2022-ben több évtizedes lelkipásztori tevékenységéért, valamint az egyházmegye elesettjeinek felkarolása érdekében végzett példaértékű munkájáért Varga László megyéspüspök vehette át.

– Gratulálok és köszönöm! – kezdte ünnepi beszédét a főpásztor. – Gratulálok minden kitüntetettnek, aki tavaly és az idei évben részesült bármely kitüntetésben. Jelek ők, akikre nemcsak, hogy érdemes odafigyelni, hanem a példájukból merítve mindannyiunknak törekednie kell arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból és teljes életet éljünk másokért.

A kitüntetettek nevében és a magam nevében is hálásan köszönöm az elismerést. Amikor megtudtam, két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy hiszen én nem csináltam semmit. 1986. szeptember 18-óta az életem legfontosabb része a semmittevés. Ez azt jelenti, hogy minden nap hajnalban van egy óra, mikor nem csinálok semmit, csak jelen vagyok az Isten jelenlétében. A többi ebből következik. Csak a munkámat és a hivatásomat végzem, örömmel.

image008

A másik, ami eszembe jutott, egy vers, hogy helyén tudjam kezelni a dolgokat. József Attila, Én költő vagyok című verse:

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,

ne ünnepelje bennem senki hősét,

ily ünneplést én Istenre hagyok.

Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.

Versem azé, ki szívem versbe kérte

és nékem elég a barátság érte.

Ez a barátság határozza meg a megtérésem óta az életemet, a hivatásomat, a papságomat, a szolgálatomat. Ebből a barátságból nagyon sok kincs született, amit a prédikációkban, előadásokban, lelkigyakorlatokban osztok meg másokkal.

Arra gondoltam, hogy most önökkel is megosztom azt, ami a legjobban foglalkoztat. Huszonöt éve minden nyáron tartok egy nagy lelkigyakorlatot a városban. Az idei lelkigyakorlat témája a békességteremtés. Szükségünk van a szív békéjére. Minden világháború a szívben kezdődik, a szív megosztottságában. Szükségünk van a szív békéjére, ezért békességet kell teremtenünk a szívünkben. Békességet kell teremtenünk a kapcsolatainkban. Megosztottak a családjaink. Megosztottak a szülők egymással való kapcsolata; a szülők, gyermekek, a generációk kapcsolata. Békességet kell teremtenünk a családokban és a kapcsolatainkban.

image007

Mivel megosztott az egyház is, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy békességet teremtsünk az egyházban is. Soha ilyen erővel nem zúdult gyűlölet egy pápára, mint Ferenc pápára. Nem csak az egyházon belülről, hanem az egyházon kívülről is. Békességet kell teremtenünk az egyházban!

Mivel nagyon megosztott a társadalom – szekértáborokra oszlott, démonizáljuk egymást, pártoskodunk és gyűlöletet szítunk –, ezért békességet kell teremtenünk a társadalomban is.

Erről szeretnék majd idén, a három nagy lelkigyakorlaton tanítani, beszélni. Mahatma Gandhi szobájában egyetlen egy kép lógott: a názáreti Jézus képe. Egyetlen egy kis mondat volt aláírva: „Ő a mi békességünk!” A názáreti Jézus békéjét, az Úr békességét kívánom minden jelenlévőnek, minden kaposvárinak és azt, hogy éljük meg a békességteremtés boldogságát! Köszönöm, hogy meghallgattak! – zárta ünnepi beszédét a megyéspüspök.

Az ünnepi alkalmon Szita Károly, Kaposvár város polgármestere hangsúlyozta: – azt szeretnénk, hogy egészségben és boldogságban élhessünk egymás mellett hosszú-hosszú ideig. Azt, hogy otthonunk környezetét, fáit, parkjait, levegőjét megőrizhessük vagy éppen még tisztábbá tehessük. Kaposvár ünnepnapján e célok mellett kell hitet tennünk.

image014

Az elmúlt évtized közös sikerei a bizonyítékai annak, hogy az álmok számunkra elérhetők. A kaposvári álmokhoz pedig mi magunk kellünk. Együtt, közös akarattal és elhatározással. A többi már gyerekjáték lesz – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Beszédét követően Szita Károly a város kitüntetettjeit köszöntötte. Rendhagyó módon megjelentek azok is, akik tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt ünnepség miatt nem jelenhettek meg a közösség előtt.

image013

Az idei kitüntetettek:

Év Sportolója díjat kapott:

 • Halmai Petra olimpikon úszó. Edző: Virovecz Richárd.
 • Herczeg Balázs motorversenyző.
 • Fino Kaposvári Röplabda Sportegyesület felnőttférfi-csapata. Edző: Ruben Wolochin.

„Kaposvár Szolgálatáért” kitüntetésben részesültek:

 • a bajba jutott állatok és a felelős állattartás elterjesztése érdekében végzett odaadó munkájáért Boncz Edit Anikó, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke
   
 • széles körű jogászi munkájáért, valamint a kaposvári vízilabdázás érdekében végzett elhivatott tevékenységéért dr. Dobos Pál ügyvéd
   
 • a pedagógia és a zeneművészet terén végzett több évtizedes, kiemelkedő munkájáért Gál Laura Gyöngyi énekművész
   
 • másfél évtizeden át végzett megbízható és igényes munkájáért Gyönyörűné Pleck Krisztina, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal Gondnoksági irodájának vezetője
   
 • több évtizedes, magas színvonalú pedagógusi munkájáért, a földrajz oktatásában elért eredményeiért Herzsenyák László, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanára
   
 • elhivatott, több évtizeden át végzett gyógyító munkájáért dr. Katona Péterné dr. Bazsika Mária szemészorvos
   
 • az önkormányzati beruházások előkészítésében, lebonyolításában és ellenőrzésében tanúsított szakértelméért, kiemelkedő munkájáért Komor Zoltán Balázs, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal csoportvezetője
   
 • városunk múltjának feltárása és megismertetése érdekében végzett több évtizedes munkájáért Pap László nyugalmazott szakápoló, éremgyűjtő, hagyományőrző
   
 • a helyi gazdaság erősítését szolgáló és a kaposvári élelmiszerek hírnevét öregbítő sütő- és húsipari tevékenységéért Sándor Zoltán vállalkozó
   
 • magas színvonalú, több évtizeden át végzett közönségszervező munkájáért Varga Katalin Mónika, a Csiky Gergely Színház jegyiroda-vezetője
   
 • a közigazgatásban végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért Wertenbachné Móring Judit, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal polgármesteri titkárnője

„Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést kapott:

 • Több évtizedes, magas színvonalú gyógyító és tudományos munkájáért dr. Deák László osztályvezető főorvos.
   
 • A Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. irányításában végzett magas színvonalú munkájáért Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató.
   
 • Több évtizeden át végzett mérnöki, társadalmi és önkormányzati munkájáért Tóth István nyugalmazott főmérnök.
   
 • A város és a megye lakosainak érdekében végzett áldozatos, magas színvonalú gyógyító munkájukért a Kaposvári Mentőállomás dolgozói.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1692 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés