Vízkereszt a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában

Urunk megjelenésének főünnepén intézményünk nagycsoportosai és iskolásai közös szentmisén vettek részt. Nagy öröm volt látni plébániánk élő közösségét, ahogy megtöltötték kicsik és nagyok, felnőttek a templomot.

image005

Sifter Gergely püspöki biztos, intézményünk igazgatóhelyettese a vízszentelés szertartásával kezdte a szentmisét. Bevezető gondolataiban kiemelte, hogy miért is fontos mindenki számára az élethez nélkülözhetetlen víz. A vízszentelés helyettesítette a szentmise bűnbánati részét. Így az atya a templomban körüljárt, emlékeztetett keresztségünkre és szentelt vizet hintett a fejünkre.

Prédikációjában kitért a napkeleti bölcsek látogatására, akiknek egy kicsi jel is elég volt ahhoz, hogy a messzi távolból elindulva rátaláljanak az újszülött Üdvözítőre. A gyerekeknek kihangsúlyozta a vallás és a tudomány kapcsolatát. Idézte Einstein szavait, mely szerint „a tudomány a vallás nélkül sánta, a vallás pedig a tudomány nélkül vak”. 

A napkeleti bölcsek a mai ember számára, így nekünk is üzennek. „Jöjjetek utánunk, mert megtaláltuk, akire várakoztunk, aki után vágyakoztunk, a Messiást, a Megváltót.”

A szentmise után a hagyomány szerint Gergő atya először az iskolánkat, annak minden termét, helyiségét megáldotta, szentelt vízzel meghintette és megtömjénezte. A megáldott termek ajtajára felkerült a felirat: 20+C+M+B+22. Hasonlóképpen tett az óvoda csoportjaiban. Az óvodás gyerekeknek el is magyarázta a házszentelés fontosságát. Ők pedig megígérték, hogy elűzve a rosszat ebben az évben nagyon jók lesznek.

image008

A mai szép ünnep minden eseménye és mondanivalója legyen számunkra egy új kezdet a Krisztus felé vezető úton.

Forrás és fotó: Utolsó Vacsora Plébánia Tab

 
Read 1502 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés