„Ti a világ világossága vagytok!” – ünnepi szentmise Vörsön

A vörsi Szent Márton-templomban az adventi időszak alatt szentmisével és pásztorjátékkal készülnek karácsony ünnepére. A helyiek 1948-óta minden évben megépítik a betlehemet, mely a mintegy hatvan négyzetméteres nagyságával Európa legnagyobb bibliai életképe. 2021. december 19-én, advent negyedik vasárnapján Varga László megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a templomban.

image016

– Már a negyedik gyertya ég az adventi koszorún. Advent vasárnapjain fokozatosan növekszik a fény, mert készülünk a világ világosságának születésére és újraeljövetelére. Advent mind a kettőre felkészít bennünket – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

image012

– Hogyan növekszik a szívünkben a világosság? Mindegyikünk szívében jelen van a sötétség és világosság egyszerre. Mindenki szívében ott van a szeretet, Isten szeretetének világossága és a sötétség is. Úgy tűnik, hogy ez a kettő állandó harcban áll egymással. Hogyan tudjuk elősegíteni azt, hogy a sötétség meghátráljon bennünk és a világosság növekedjen? Jézus azt mondta rólunk: „ti vagytok a föld sója, a világ világossága”. Ez a küldetésünk! Fénnyé, jellé, világossággá kell válnia a keresztény embernek ebben a világban.

image012

Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha bennünk is meghátrál a sötétség. Ahhoz, hogy a világosság növekedjen és a sötétség csökkenjen bennünk, az első és legfontosabb lépés a bűnbánat, illetve a megtérés. Jézus ezzel kezdi nyilvános működését: térjetek meg, higgyetek az evangéliumban, elérkezett Isten országa. A bűn sötétsége csak akkor szűnik kinek-kinek az életében, ha felismeri, hogy a körülöttünk és bennünk jelenlévő rosszért ő is felelős. Amíg nem ismerjük fel a saját felelősségünket, addig bármennyire szidjuk a sötétséget a másikban, a körülöttünk lévő világban, vagy az egyházban, csak növeljük a sötétséget. Ha valaki csak szidja a sötétséget, attól soha nem lesz nagyobb a fény. […]

image002

Ha szeretünk valakit, akkor a kérését minden erőlködés nélkül tesszük meg, belülről késztetve a szeretettől. Ha szeretitek Jézust, meg fogjátok tenni a parancsait. Az ő parancsai nem nehezek annak, aki szeretetből akarja megtenni. Ehhez viszont ismernetek kell a Szentírást. Olvasni, ismerni, megszívlelni és szeretetből megtenni mindazt, amit Isten szavából megértetek. Ez szintén növeli a fényt, a világ világosságának szeretetét és világosságát a szívünkben és az életünkben. Legyetek azok, akik vagytok! Ti a világ világossága vagytok! – fogalmazott a megyéspüspök.

A teljes prédikáció meghallgatható, letölthető az alábbi linkről: Varga László megyéspüspök prédikációja Vörsön, 2021. december 19-én.

image010

A szentmisét követően Ungvárszki Imre plébános adott hálát a közös szolgálatért, majd Istentől megáldott, kegyelmekben gazdag Karácsonyt kívánt a jelenlévőknek.

image028

A szentmisét követően, a hagyományoknak megfelelően betlehemi pásztorjátékot mutattak be a helyi férfiak, melyet bábtáncoltatásnak is hívnak. A helybeliek szerint ez a hagyomány a régmúltra tekint vissza, a pásztorok már több mint száz éve járják így a falut.

Fotó: Kling Márk

 
Read 665 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés